Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Uluslararası Ceza Mahkemesi, şiddet olaylarının engellenebilmesi için ülkeye heyet gönderdi

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi amacıyla Uluslararası Ceza Mahkemesince (UCM) ülkeye heyet gönderildiği bildirildi.

UCM savcısı Fatu Bensuda, yazılı açıklamasında, DKC'de son dönemde şiddet olaylarının arttığını belirterek, ülkeye bir heyet gönderdiklerini, heyetin, şiddet olaylarına karşı önlem alınması ve UCM'ye bildirmesi için resmi yetkililer, muhalefet, çeşitli siyasi partiler, basın mensupları ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşeceğini kaydetti.

Bensuda, ülkedeki güvenlik durumunun endişe verici olduğunu vurgulayarak, gözlemlenen bazı ciddi olayların UCM'ye taşınabileceğini aktardı. Resmi yetkililer ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

- Ülkedeki tartışmalı seçim süreci

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemde.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Seçim komisyonu da lojistik ve bütçe konusundaki sıkıntılar nedeniyle seçimlerin iki yıldan önce düzenlenmesinin mümkün olmadığını bildirmişti.

Muhalefet ayrıca 19 Aralık'ta görev süresinin sona ereceği Kabila'nın yeniden iktidara gelmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini duyurmuştu.

Başkent Kinşasa'da geçen ay muhaliflerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'ta yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini, muhalefet 100'e yakın kişinin öldüğünü, Birleşmiş Milletler ise 53 kişinin öldüğünü duyurmuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :