Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle 100 kişi hapis cezasına çarptırıldı

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) şiddet olaylarıyla bağlantısı tespit edilen 100 kişiye hapis cezası verildi.

Sanıkların avukatı Papy Niango, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin çağrısıyla geçen hafta, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarı bırakması için düzenlenen ve şiddet olaylarıyla sonuçlanan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle tutuklananların hakim karşısına çıkarıldığını belirtti.

Niango, yargılanan 138 kişiden 100'ünün, "kamu düzenini bozma" suçundan 45 gün ila 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, diğerlerinin serbest bırakıldığını ifade etti.

Hapis cezası alanların büyük bölümünün genç olduğuna dikkati çeken Niango, davaların devam ettiğini, 70 tutuklunun daha yargılanacağını söyledi.

Kalamu ve Makala bölgelerinin mahkeme kalemleri ise söz konusu kişilerin geçen hafta başkent Kinşasa'daki gösterilerde yağma girişiminde bulundukları ve kamu binalarını ateşe verdikleri için cezalandırıldıklarını kaydetti.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'de halkın bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Muhalefet de 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Geçen hafta Kinşasa'da, muhaliflerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiş, muhalefet ise 100'e yakın kişinin öldüğünü iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :