Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi:- "Ülkenin güneydoğusunda son dönemde yaşanan etnik çatışmalar nedeniyle en az 128 bin kişi göç etmek zorunda kaldı"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) şiddet olayları yüzünden 128 bin kişinin evlerini terk ettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcülerinden Sylvestre Mudingayi, başkent Kinşasa'da düzenlediği basın toplantısında, "Ülkenin güneydoğusunda yaşanan etnik çatışmalar nedeniyle son 5 ayda en az 128 bin kişi ülkenin güvenli bölgelerine göç etmek zorunda kaldı." dedi.

Sözcü Mudingayi, Kabalo, Kisalo ve Miswaki bölgelerinde Pigme ve Bantu etnik grupları arasında geçen hafta çıkan ve 40 kişinin ölümüne yol açan çatışmaların insani yardımların aksamasına da yol açtığını belirtti.

Ülkenin güneydoğusunda toprak sahibi olmayı hedefleyen Pigme ve Bantu etnik grupları arasında 2013'ten bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. OCHA verilerine göre, söz konusu tarihten bu yana iki grubun çatışmalarında 100'den fazla kişi öldü.

Orta Afrika'nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1 buçuk metreyi geçmeyen Pigmeler, Papua Yeni Gine ve DKC'de yaşıyor.

Belçika'dan bağımsızlığını 1960'ta ilan eden yaklaşık 68 milyon nüfuslu DKC'deki 200'den fazla etnik grubun yüzde 80'i Bantulara mensup. Sık sık etnik gruplar arasında çatışmaların yaşandığı ülkede, yaklaşık 50 bin Pigme bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :