Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları, diyalog sürecinin tüm tarafların taleplerini içerecek şekilde yeniden başlatılmasını istedi- Devlet Başkanlığı Çoğunluğu İttifakı Sözcüsü Atundu:- "Sürecin sonunda imzalanan anlaşmaya taraf olmayanlara kapı hala açı

 Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) sivil toplum kuruluşlarından oluşan Anayasaya Saygı için 33 STK Kolektifinin Başkanı Georges Kapiamba, ülkedeki siyasi krizin çözümü için yapılan diyalog sürecinin sonuçlarını kabul etmediklerini ve sürecin yeniden başlatılmasını istediklerini söyledi.

Kapiamba, AA muhabirine açıklamasında, DKC'de hükümet, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı arasındaki görüşmelerde onaylanan diyalog sürecinin sonuçlarının dün gerçekleştirilen Luanda Zirvesi'nde kabul edildiğine dikkati çekti.

Zirvenin BM, Afrika Birliği, Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CIRGL), Afrika'nın Güneyindeki Ülkeler Kalkınma Topluluğu (SADC) katılımıyla Angola'nın başkenti Luanda'da düzenlendiğini kaydeden Kapiamba, "Ülkedeki siyasi krizi çıkmaza sokan diyalog sürecinin sonuçlarının Luanda Zirvesi'nde tanınması kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Diyalog sürecinin mevcut haliyle ülkedeki durumu düzeltmeye yetmediğini savunan Kapiamba, zirve katılımcılarını, diyalog sürecinin sonuçlarını reddetmeye çağırarak kapsayıcı yeni bir diyalog sürecinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı desteklemek amacıyla oluşturulan Devlet Başkanlığı Çoğunluğu İttifakı (AMP) Sözcüsü Andre Alain Atundu ise "Sürecin sonunda imzalanan anlaşmaya taraf olmayanlara kapı hala açık, imzalarını atabilirler ancak ikinci bir diyalog süreci olmayacak." dedi.

- DKC'deki siyasi krize çare aranıyor

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar devlet başkanı seçimi, yerel ve genel seçim için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüş ve anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'ta yönetimden ayrılmasını istemişti.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesi için hükümetin, muhalefetin bir bölümü ve sivil toplum kuruluşlarıyla eylül ayı başında başlattığı diyalog süreci, taraflarca imzalanan bir anlaşmayla geçen hafta sona ermişti.

Bu anlaşma çerçevesinde seçimler için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesine, Kabila'nın seçime kadar iktidarda kalmasına ve diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra, bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulmasına karar verilmişti.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :