Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Hükümet Sözcüsü Mende:-"(Belçika'nın, diplomatik pasaporta sahip DKC vatandaşlarının vize sürelerini 6 ayla kısıtlama kararı) Hiçbir ülke içişlerimize karışamaz"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, hiçbir ülkenin, DKC'nin içişlerine karışmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Mende, AA muhabirine açıklamasında, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders'in, diplomatik pasaporta sahip DKC vatandaşlarının vize sürelerini 6 ayla kısıtlama kararına ilişkin "Hiçbir ülke içişlerimize karışamaz. Belçika'nın aldığı karar uluslararası hukuka aykırı." dedi.

DKC'nin kendi sorunlarını çözebilecek kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Mende, vatandaşların, DKC hükümetine bağlı kurumlar dışındaki kurumlara itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Mende, "İnanılır gibi değil. Belçika hükümeti ülkemizdeki Belçikalıları cezalandırmamıza izin vermezdi. O halde neden kendisi DKC vatandaşlarını cezalandırıyor?" ifadelerini kullandı.

Reynders, dün basına yaptığı açıklamada, DKC'deki durumun endişe verici olduğunu ve bu durumun 19 Aralık'tan sonra büyüyebileceğini kaydederek, DKC vatandaşlarının vizelerini 6 ay ile sınırlandıracaklarını duyurmuştu.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Öte yandan, seçim komisyonu geçen hafta, lojistik ve bütçe konusundaki sıkıntılar nedeniyle seçimlerin iki yıldan önce düzenlenmesinin mümkün olmadığını bildirmişti.

Muhalefet ayrıca 19 Aralık'ta görev süresinin sona ereceği Kabila'nın yeniden iktidara gelmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :