Demokratik Kongo'da etnik çatışma

Demokratik Kongo'da etnik çatışma

Ülkenin doğusunda etnik gruplar arasında yaşanan çatışmada 6 kişi öldü

GOMA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çıkan etnik çatışmada, 6 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ülkenin doğusunda Buleusa bölgesinde Hutuların kaldığı kampın Başkanı Bahati Kayagwe Innocent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nande, Kobo ve Nyanga etnik gruplarının Buleusa ve Rusamambo'daki Hutu kamplarına saldırdığını ve taraflar arasında çatışma yaşandığını belirtti.

Olayda ilk belirlemelere göre, 6 kişinin öldüğünü ve çok sayıda barakanın kullanılamaz hale geldiğini ifade eden yetkili, yaklaşık 700 ailenin en yakın askeri üsse sığınmak zorunda kaldığını kaydetti. Kayagwe Innocent ayrıca, etnik çatışmaların son bulması için hükümet yetkililerinin bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini dile getirdi.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Haklarına Saygı Anlaşması yetkilileri de çatışmada 200'den fazla barakanın ateşe verildiğini ve 15'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Olayın ardından bölgede arama-tarama operasyonları başlatan BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) birlikleri ise halka sükunet çağrısında bulundu.

Buleusa'nın bağlı olduğu Lubero bölgesinde, yerli Nande, Kobo, Nyanga, Hunde etnik grupları ile Burundi ve Ruanda asıllı Hutu etnik grubu arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. Söz konusu yerli gruplar, Hutuları, sivillere saldıran Ruandalı ayrılıkçılara destek vermekle suçluyor.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele yürüten FDLR, Demokratik Kongo'ya kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de kuruldu. FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılındaki soykırımda rol oynadığı iddia ediliyor. Hutular, Ruanda ve Burundi'de etnik azınlık olan Tutsilere soykırım yapmakla suçlanıyor.

Ordu ile BM, ayrılıkçı grubu yok etmek amacıyla bir yıldır ortak operasyonlar düzenliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :