Demokratik Kongo'da ayrılıkçılarla mücadele

Demokratik Kongo'da ayrılıkçılarla mücadele

Güvenlik güçleri, Ugandalı ayrılıkçıların ülkenin doğusundaki önemli üslerinden birini ele geçirdi

GOMA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Ordu Sözcüsü Mak Hazukay Mongba, Ugandalı ayrılıkçıların önemli üslerinden birinin kontrolünün sağlandığını bildirdi.

Mongba, Demokratik Kongo Silahlı Güçlerinin (FARDC) ülkenin doğusundaki Mwalika bölgesinde Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçıların en önemli üslerinden birini ele geçirdiğini açıkladı.

Üste, ayrılıkçı milislere eğitim verildiğini belirten Mongba, 6 gün süren çatışmanın ardından kontrolün sağlanabildiğini dile getirdi. Çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğünü kaydeden Mongba, konuya ilişkin daha sonra detaylı bilgi paylaşacaklarını söyledi.

Mongba, operasyon düzenlenen bazı bölgelere, Mwalika'dan yardım yapıldığının tespit edildiğini, burayla ilgili de adımlar atılacağını ifade etti.

Ayrılıkçıların Beni kentine bağlı Madina bölgesindeki merkezleri de Nisan 2015'te ele geçirilmişti.

Öte yandan yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, DKC Devlet Başkanı Joseph Kabila ile Ugandalı mevkidaşı Yoveri Museveni, bugün Uganda'da DKC sınırına yakın bir bölgede buluşacak.

Liderler, Uganda güçlerinin, ayrılıkçıların daha çok faaliyet gösterdiği Beni'de, ADF-Nalu'ya karşı düzenlenen operasyonlara katılmasını görüşecek.

DKC ile mavi bereli askerlerin operasyon düzenlediği bölgede, askeri yoğunluğun yaşanmasından endişe duyan sivil toplum kuruluşları ise söz konusu projeye karşı çıktıklarını açıkladı.

- Silahlı gruplar, doğal kaynakların peşinde

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına sahne oluyor.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Museveni rejimine karşı kurulan ve Demokratik Kongo'nun doğusunda 1995 yılından bu yana aktif olan ADF-Nalu, BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü daha önce, Ekim 2014'ten bu yana 600'den fazla kişinin ADF-Nalu'nun saldırılarında yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

BM ile ordu, Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek için Ocak 2014'te oluşturulan Sokola 1 Operasyonu'nu tamamlamak üzere 14 Mayıs'ta Usalama Operasyonu'nu başlatmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :