Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çatışma

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çatışma

Ülkenin doğusunda Ugandalı ayrılıkçıların saldırısında 7 sivil hayatını kaybederken, ayrılıkçılarla askerler arasındaki çatışmada da 23 kişi öldü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ugandalı ayrılıkçıların düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 30 kişi öldü.

Ülkedeki Barış, Demokrasi ve İnsan Haklarını Geliştirme Araştırma Merkezi (CEPADHO) Koordinatörü Ömer Kavota, AA muhabirine açıklamasında, Demokratik İttifak Güçleri'ne (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçıların, ülkenin doğusundaki Eringeti kasabasına saldırı düzenlediğini söyledi. 

Saldırıda 7 sivilin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını belirten Kavota, daha sonra bölgeye konuşlanan mavi bereli ve Demokratik Kongo askerleriyle ayrılıkçılar arasında çatışma çıktığını, burada da 9'u asker, 14'ü ayrılıkçı olmak üzere 23 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Çatışmanın sona ermesiyle askerlerin kasabanın kontrolünü sağladığını kaydeden Kavota, operasyonların devam ettiğini, bu yüzden ölü sayısının artabileceğini dile getirdi.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Yoveri Museveni rejimine karşı kurulan ADF-Nalu, BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre, Ugandalı ayrılıkçıların Demokratik Kongo'nun doğusunda düzenlediği saldırılarda Ekim 2014'ten beri 650'den fazla kişi yaşamını yitirdi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı