"Demokratik bir rejim isteyen herkesle ittifak yapılabilir"

"Demokratik bir rejim isteyen herkesle ittifak yapılabilir"

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu:- "Tekçiliği değil, yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını, parlamentonun işlevli olmasını, demokratik bir rejimi isteyen herkesle aslında ittifak yapılabilir, bir arada olunabilir"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Tekçiliği değil yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını, parlamentonun işlevli olmasını, demokratik bir rejimi isteyen herkesle aslında ittifak yapılabilir, bir arada olunabilir." dedi.

Kerestecioğlu, "seçim ittifakı"na ilişkin AK Parti ve MHP'nin ortak teklifini "koalisyon" olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Teklifin, AK Parti ve MHP'nin "oyları nasıl kendimize alırız" anlayışıyla yaptıklarını ileri süren Kerestecioğlu, "İnce ince düşünerek bunu hazırladılar. OHAL koşullarında seçim olmaz. Seçim güvenliği olmadan seçim olmaz. 'Oylar hep bana' diyerek seçim olmaz." ifadesini kullandı.

Kerestecioğlu, TBMM Anayasa Komisyonunda teklifin görüşmeleri devam ederken, TBMM Genel Kurulunda iki milletvekillerinin ise milletvekilliğinin düşürüldüğünü anımsatarak, "Halkın iradesi yok sayılarak seçim olmaz. Buna anca seçim oyunu denir." görüşünü savundu.

"İlkeler ittifakı" tartışmalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

"Bizim demokrasi güçleri zaten ittifak halindedir. Sonuna kadar da devam edecektir bunu yapmaya. Herkes yargı bağımsızlığı, güvenceli bir seçim, parlamentonun işlevli olmasını istiyor mu? Yoksa tekçilik mi istiyor? Tekçiliği değil yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını, parlamentonun işlevli olmasını, demokratik bir rejimi isteyen herkesle aslında ittifak yapılabilir, bir arada olunabilir. Ama dediğim koşullar altında zaten bir seçim yapılamaz. Herkesin öncelikle buna odaklanması lazım.

Propaganda özgürlüğünüz olmadan, sosyal medyadan bile en ufak bir serzenişte insanlar cezaevine girerken, seçim faaliyeti yürütemeden bir seçim olabilir mi? Bu otoriterliğe, tekçiliğe 'evet' demektir. Yani bu koşullarda seçim olmaz. Kendi ittifaklarının meşruiyeti olmadığı için başkalarını da 'Bakın onların da ittifakı var' demeye zorluyorlar. Kendilerini çok meşru görseler, ilkesel bir ittifak falan söz konusu olsa o zaman başkalarına da ittifak yaptırmaya uğraşmayacaklar. Sürekli kendilerini değil başkalarını konuşturmaya çalışıyorlar. Biz demokrasi için gerçekten her yerde, her zeminde bir arada durmalıyız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :