DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYISYassıada'da yemek sırasına girmemek için aç kalan Zorlu'ya dayak

DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYISYassıada'da yemek sırasına girmemek için aç kalan Zorlu'ya dayak

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Yassıada'da yargılanan dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, yemek sırasına girmemek için aç kalmayı tercih ettiği için bir üsteğmenden dayak yedi- Yüzü darbedilmiş şekilde yemek yemeye zorlanan Zorlu, "Ben k

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Yassıada'da yargılananan dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, yemek sırasına girmemek için aç kalmayı tercih etti, bu yüzden bir üsteğmenden dayak yedi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada'ya götürülürken yolda, sonrasında ise adada şiddete maruz kalan Demokrat Partililer ve bürokratlar açlıkla da sınandı.

Yassıada Komutanı Tarık Güryay'ın anlattıklarına göre, dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, yemekhaneye giderken birerli kolda dizilip sıraya girmemek için yemeğe çıkmıyordu.

Bunun üzerine bir üsteğmen, Fatin Rüştü Zorlu'yla tartıştı ve aralarında kavga çıktı. Zorlu, dayak yediği bu olay sonrasında zorla yemekhaneye götürüldü.

Yüzü dağılmış bir şekilde yemek yemeye zorlanan Zorlu, "Ben kahvaltıyı dayakla doya doya yedim." ifadesiyle kararlılığını belirtti.

Zorlu, hasta annesi ziyarete geldiğinde onu üzmemek için gözündeki morlukları da gizledi.

Annesinin fark etmesi üzerine Zorlu, "Gözüme top geldi." demek zorunda kaldı.

- İdam edilmişti

Fatin Rüştü Zorlu, Yassıada'da 14 Ekim 1960'ta başlayıp 15 Eylül 1961'de karara bağlanan duruşmalar sonucu idam cezasına çarptırılarak, eski Başbakan Adnan Menderes ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile idam edildi.

TBMM tarafından 11 Nisan 1990'da kabul edilen bir kanunla Zorlu, Menderes ve Polatkan'ın itibarları iade edildi. Aynı kanun uyarınca Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun naaşları, 17 Eylül 1990'da İmralı'dan alınarak devlet töreniyle İstanbul Vatan Caddesi'nde yaptırılan anıt mezara taşındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :