DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYIS - Muhtardan hemşehrisi Menderes'e "vefa" örneği

DEMOKRASİNİN İNFAZI: 27 MAYIS - Muhtardan hemşehrisi Menderes'e "vefa" örneği

Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından idam edilen Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü mahalleyi ziyaret edenler, muhtar Mehmet Demir tarafından temin edilen merhum başbakanın fotoğraflarını görme imkanı buluyor- Demir: - "Menderes'i ve

AYDIN (AA) - FERDİ UZUN - Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından idam edilen Adnan Menderes'in başbakanlık görevinde bulunduğu dönemine ilişkin bazı fotoğrafları, doğup büyüdüğü Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki mahalle muhtarlığında sergileniyor.

Menderes'in doğduğu Çakırbeyli Mahallesi'nde 5 dönemdir muhtarlık yapan Mehmet Demir, merhum başbakanın anılarını yaşatmak amacıyla yaklaşık 15 yıl önce çalışma başlattı.

Merhum Menderes'in başbakanlığı dönemindeki fotoğraflarını temin etmeye başlayan Demir, bu süreçte birçok kişi ve kurumdan destek aldı. Fotoğrafları bir süre evinde saklayan muhtar Demir, daha sonra topladığı 40 fotoğrafı Aydın Büyükşehir Belediyesince mahalleye yaptırılan muhtarlık binasında sergilemeye başladı.

Fotoğrafların sergilendiği odaya "Adnan Menderes Anı Köşesi ve Çok Amaçlı Salon" adı verildi. Mahalleyi ziyarete gelenler, salonu gezerek Menderes'in fotoğraflarını görme imkanı buluyor.

- "27 Mayıs, bizim için çok kara bir gündür"

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhtar seçildiği dönemde mahalleyi ziyarete gelenlere Menderes'e ait bir şeyler gösteremediği için üzüldüğünü, o yıllardan itibaren hemşehrisinin fotoğraflarını biriktirmeye başladığını söyledi.

Menderes'in "demokrasi kahramanı" olduğunu anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Çakırbeyli köyü muhtarı ve merhum Adnan Menderes'in köylüsü olmaktan gurur duyuyorum. Bizim burada yapabildiğimiz denizdeki bir damla gibi. Menderes'i ve hizmetlerini yeni kuşaklara anlatabilmek için daha güzel şeylerin yapılması gerekir. Muhtarlık olarak bu kadar yapabildik, bu kadar becerebildik. İnşallah daha iyiler de olur. Bölgeye muhakkak bir müze kazandırılması gerekiyor. Mahallemize gelenler Menderes ile ilgili bir şeyler görmek istiyor. Bunların isteklerini arzularını yerine getirmek lazım. Gelecek kuşaklarımıza aktarmak, bilgilendirmek lazım."

Demir, askeri darbenin olduğu dönemde çocuk olduğunu ifade etti. 27 Mayıs'ı hiç hatırlamak istemediğini vurgulayan Demir, "O gün bizim için çok kara ve üzüntülü bir gündür. Allah bir daha böyle bir şeyi ülkemize göstermesin." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :