Demir döven eller kanun çalıyor

Demir döven eller kanun çalıyor

Mardin'de sıcak demir ustası Abdulkadir Gökbalık, iş yerindeki boş zamanlarında kanun eşliğinde Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice şarkılar seslendiriyor- İstek parça tekliflerini geri çevirmeyerek adeta müzik ziyafeti çeken Gökbalık'a izleyiciler ve çar

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR / MEHMET ÇALIK - Mardin'de sıcak demir ustalığı yapan mahalli sanatçı Abdulkadir Gökbalık (56), iş yerinde hem demir dövüyor hem de kanun çalıyor.

 Tarihi Demirciler Çarşısında zaman zaman kanun eşliğinde yükselen Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice şarkılar, turistler ile alışverişe gelen vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.

Çarşıyı dolaşanlar, müzik sesinin yükseldiği dükkana yönelirken, sıcak demir ustası Abdulkadir Gökbalık'ın demir tozlarıyla kaplanmış elleriyle çaldığı kanunu görünce ilk bakışta şaşırıyor. İzleyiciler ve çarşı esnafı, istek parça tekliflerini geri çevirmeyen Gökbalık'a alkışlarıyla tempo tutarak eşlik ediyor.

- Telefon kablosundan kanun yapmış

Çocukluk yıllarında imkansızlık nedeniyle satın alamadığı kanuna duyduğu hasreti tahta ve telefon kablolarından yaptığı müzik aletiyle giderdiğini anlatan Gökbalık AA muhabirine, yaklaşık 40 yıldır kanun çaldığını söyledi.

İlkokul eğitiminin ardından aile bütçesine katkı için demirci dükkanında çalışmaya başladığını ifade eden Gökbalık, dinlenme aralarında kanun çaldığını kaydetti.

Kanun ve demir sesinin harmanlandığı iş yerinde 4 dilde şarkılar seslendirdiğini kaydeden Gökbalık, şöyle konuştu:

"Demir dövmekten ve kanun çalmaktan büyük keyif alıyorum. Kanun çaldığım zaman esnafın yanı sıra bazen yabancı turistler de çarşıda bulunuyor. Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice çalıyorum. Bazen işleri olmayan arkadaşlarım da gelip dinliyorlar. Onların istediği parçaları çalıyorum. Onlar da mutlu oluyor."

Kanun çalmaktan pek fazla gelir kazanamadığını, o yüzden demircilik yaparak da geçimini sağladığını kaydeden Gökbalık, her iki mesleği de genç nesillere aktarmak istediğini ifade etti.

- Kanun sesi demir sesine karışıyor

Aynı çarşıda esnaf olan Hakan Gökmen ise Gökbalık'ı çocukluğundan beridir tanıdığını ve her fırsatta kanun dinlemek için onun dükkanına gittiğini söyledi.

Çarşıda kanun ve demir sesinin aynı anda yükseldiğini vurgulayan Gökmen, "Kanun sesini duyduğum zaman kendimden geçiyorum. Öyle güzel çalıyor ki kanun sesiyle başka yerlere gidiyorum" dedi.

60 yıllık esnaf Abdullah Çakmak da Gökbalık'ın komşusu olduğunu kanun sesini duyunca hemen sandalyesini alıp onu dinlemeye gittiğini, kanun sesini dinlemeye doyamadıklarını anlattı.

Cemil Işıktaş ise bu duruma alıştıklarını belirterek "Bazen kanun sesi bazen de demir sesi geliyor. Biz de gelip  onu dinliyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :