DEİK Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı Yıldırım:

DEİK Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı Yıldırım:

"Rusya ile sıkıntıların kısa zamanda giderileceğine inanıyoruz ancak iş adamlarımıza bu esnada zaman kaybetmeden Güney Amerika pazarını incelemelerini öneriyorum"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı İbrahim Yıldırım, Rusya ile yaşanan sıkıntıların kısa zamanda giderileceğine inandıklarını belirterek, "Ancak iş adamlarımıza bu esnada zaman kaybetmeden Güney Amerika pazarını incelemelerini öneriyorum" ifadesini kullandı.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye-Peru İş Konseyi üyeleri, Peru Ankara Büyükelçisi Santiago Marcovich ile bir araya geldi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldırım, toplantıda Türkiye’nin yeni pazar arayışları kapsamında Amerika kıtasının öneminin konuşulduğunu vurguladı.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, söz konusu ülke ile ticaretin azalması riskinin bulunduğu belirten Yıldırım, bu durumun Türk iş adamların yeni pazarlara açılmasını teşvik edeceğini bildirdi. Yıldırım, özellikle Amerika kıtasının fırsatlarla dolu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tüm kıta Türkiye’nin yeni ticari destinasyonu olmaya aday. Özellikle Güney Amerika, Türkiye için keşfedilmeyi bekleyen, ticaret potansiyeli yüksek bakir alanlar barındırıyor. Ham madde ihracatı yapsa da sanayi ürünlerini, tüketici ürünlerini büyük oranda ithal eden ülkeler birçoğu. Latin Amerika özellikle turizm potansiyeli yüksek bir bölge. Mesela şu anda Rus turist gelmemesinden endişe ediliyor. Fakat Türkiye’ye turist olarak gelmeye çok istekli Perulu, Arjantinli, Şilililer mevcut. Latin Amerika’da hızlı bir şekilde artan Türkiye ilgisi var. Nedeni de çok ilginç gelebilir, Türk dizileri. Yalnızca Peru’da 12 Türk dizisi yayınlanıyor. Latin Amerika’da Türk dizisi yayınlanmayan ülke neredeyse kalmadı."

Türk dizilerinin Latin Amerika’da izlenmeye başlamasından itibaren, Güney Amerika’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 100 artış görüldüğünü belirten Yıldırım, "Bir de bölge ülkelerine Türk Hava Yolları ile direkt uçuşlar başlatabilirsek, diziler ile başlayan bu furyayı kalıcı bir işbirliğine çevirebiliriz" ifadesini kullandı.

Yıldırım, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından buraya yapılan meyve sebze ihracatının sekteye uğramasının gündeme geldiğini vurgulayarak, Güney Amerika'nın meyve sebze ticareti açısından Türkiye için çok iyi bir potansiyel barındırdığının altını çizdi. 

Müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk iş adamlarının Rusya’da kaybedilen iş fırsatlarını, Kanada’dan başlayıp Arjantin’e kadar birçok ülkede telafi etme şansına sahip olduğuna işaret eden Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle Peru’da metro, yol, baraj gibi birçok altyapı projesi Türk müteahhitleri için iyi bir fırsat oluşturuyor. Önümüzdeki 2 yılda 25 milyar dolar harcayacaklar bu projeler için. Tüm bunlar gösteriyor ki Latin Amerika’nın bizi öğrenmeye ihtiyacı olduğu gibi bizim de bu bölgeleri öğrenmemiz gerekiyor. Öğrendikçe daha farklı fırsatları da fark edeceğimize eminim. Latin Amerika dünyada parlayan bir yıldız gibi duruyor.

Bazı krizlerden fırsat çıkarmayı bilen girişimciler olarak, yeni pazar arayışları ile ticaret bağlantılarımızı çeşitlendirebiliriz. Rusya ile sıkıntıların kısa zamanda giderileceğine inanıyoruz ancak iş adamlarımıza bu esnada zaman kaybetmeden Güney Amerika pazarını incelemelerini öneriyorum. Biz DEİK bünyesinde kendilerine elimizden geldiğince destek olacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı