DEİK Genel Kurulu

DEİK Genel Kurulu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halep'in önemli olduğunu, Kobani'nin stratejik önemi bulunmadığını belirterek, "Birileri için var. Ben şimdi düşünüyorum. Arkadaşlarıma da diyorum ki; yoksa burada, Kuzey Suriye'de yeni bir yapılanma mı oluşturuluyor? Yeni bir eyalet mi oluşturuluyor?  Çünkü Esed'in böyle bir derdi yok. Üç kantonu birleştirmek suretiyle burada yeni bir yapılanmanın içerisine girebilirler" dedi.

Erdoğan, Wyndham Hotel'de düzenlenen DEİK Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Türkiye'nin uluslararası itibarı için "Şöyle oluyor, böyle oluyor" diyenlerin olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin itibarına hiçbir şey olmayacağını kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin, uluslararası itibarını manşetlerle sahte raporlarla Avrupa Birliği'nin (AB) açıklamalarıyla elde etmiş bir ülke olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin güçlü ekonomisiyle mazlumların sesi olarak zaten itibarlı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye barışa sahip çıkan, mazluma, mağdura, hakka sahip çıkan dış politikasıyla zaten itibarlıdır. Türkiye itibarını önce vicdanından, ardından tarihinden, ecdadından, milletinden ve bayrağından alan ülkedir. Biz öyle sahte raporlarla sipariş üzerine hazırlanmış raporlarla siyasi, ideolojik nitelikli raporlarla yanlı notlarla kürsülerden yapılan paralel destekçisi açıklamalarla kendisine istikamet belirleyecek ülke değiliz" diye konuştu.

- "Şu ana kadar 1 milyon 700 bin göçmen, mülteci, sığınmacı aldık"

Gezi olaylarında Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanlık binalarına saldırı düzenlenirken AB'nin sustuğunu anımsatan Erdoğan, "Hiç sesi çıkmıyor. 17 - 25 Aralık'ta, ülkenin seçilmiş hükümetine darbe girişiminde bulunulurken bu AB, yine susuyordu. Mısır'da darbeye sustular. Hani demokrasi, nerede demokrasi? Ey AB, ileri demokrasi diyorsunuz, demokrasiye niye sahip çıkmıyorsunuz? Seçilmiş insanlara niye sahip çıkmıyorsunuz da darbe yapanlara sahip çıkıyorsunuz. Aynı şekilde Ukrayna'da da sustular. Suriye'de de sustular. Bize bol bol Suriye'de nasihat veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de 300 bini aşkın insanın öldürüldüğünü hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar 1 milyon 700 bin göçmen, mülteci, sığınmacı aldık, bunlara biz bakıyoruz. Şu anda 5,5 milyar dolara yakın harcamamız var. Bize Avrupa'dan gelen 200 milyon dolar. Dünyanın değişik yerlerinden gelen 200 milyon dolar ve tüm Avrupa'da şu anda sığınmacı sayısı 130 bin. Bize nasihat vereceğinize gelin de bu attığımız adımlara destek verin. Söyledikleri ne? 'Bu ev sahipliğinizden dolayı sizleri tebrik ederiz.' Yani en irisinden en cılızına kadar hepsinin söylediği bu. 'Çok farklı bir önderlik yapıyorsunuz, bu kadar insanı hakikaten burada barındırıyorsunuz. Kamplarınızı gezdik, gördük. Dünyanın hiçbir yerinde böyle kamplar yok, çok güzel kamplar yaptınız. Evlerde barındırıyorsunuz, her türlü takdirin üstünde bu yaptıklarınız.' İyi güzel de biraz katkıda bulunun, hadi siz de bir şeyler verin. Yok. Paraya gelince onların tanrısı o. Ama biz öyle de olsa böyle de olsa o bombaların altındaki insanları biz o bombalara teslim etmeyeceğiz. Bize sığınıyorlar mı, biz alacağız."

- "Kuzey Suriye'de yeni bir yapılanma mı, yeni bir eyalet mi oluşturuluyor"  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kobani, Kobani, Kobani" diyenlerin uçaklarla oraya mühimmat indirdiklerini belirterek, "Nereye gitti o mühimmat, bir kısmı terör örgütü DEAŞ'a gitti, bir kısım da PYD'ye gitti. Bu ikisi de zaten terör örgütü. Al birisini vur öbürüne. Birbirlerinden farkı yok" dedi.

Bunu Amerikaya ifade ettiklerini, Kobani'nin içinde şu anda sivil halkın olmadığını anlatan Erdoğan, 200 bin insanı Türkiye'nin aldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda orada son haliyle 3 bin kadar savaşçı var. Bunlar DEAŞ ile savaşıyor. Peki Halep ile niye ilgilenmiyorsunuz? Asıl önemli olan orada Halep. Kobani'nin stratejik önemi yok. Birileri için var. Ben şimdi düşünüyorum. Arkadaşlarıma da diyorum ki; yoksa burada Kuzey Suriye'de yeni bir yapılanma mı oluşturuluyor? Yeni bir eyalet mi oluşturuluyor? Çünkü Esed'in böyle bir derdi yok. Üç kantonu birleştirmek suretiyle burada yeni bir yapılanmanın içerisine girebilirler. Bu ülkem için bir sıkıntıdır, bir tehdittir. Bunu görmemezlikten gelemeyiz. Peki Halep'e niye gelip de sahip çıkmıyorsunuz? Halep'de 1 milyon 200 bin insan var. 1,5 milyon insan var. Onlarla bizim diyaloglarımız Kobani'den daha az değil. Orada bir ekonomi var, orada bir kültür var, orada bir medeniyet var, orada bir tarih var. Niçin Halep'e sahip çıkmıyorsunuz? İşte koskoca bir soru işareti bu. Biz biliyoruz, sabırlıyız ama bütün gerçekleri görerek adımlarımızı atıyoruz."

- "2023'e kadar dikkatle hassasiyetle sabırla ve dirayetle yürüyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin en büyük işkence iddiaları karşısında da ağızlarını açmadıklarını, televizyonlarda yayınlanan işkence manzaralarına karşı seslerinin çıkmadığını belirterek, Guantanamo'da olanları, diğer cezaevleri ve hapishanelerde olanları izlediklerini ifade etti.

Erdoğan, konuşmasında şunları dile getirdi:

"Türkiye'deki bir cezaevinde böyle bir şey olsa acaba bunlar bu şekilde dururlar mı? Dünyanın altını üstüne getirirler. İş aleyhlerine dönünce paralel yapının inlerine girilmeye başlanınca, hepsinin dili çözüldü. Tekrar söylüyorum o günler geçti. Türkiye, AB'nin önünde kapıkulu değildir. Türkiye, bırakın boynunu eğmeyi, bırakın geri adım atmayı asla ve asla azarlanacak, tedip edilecek, kendisine gündem belirlenecek, istikamet çizilecek bir ülke hiç değildir. Biz ne itibarımızdan ne gücümüzden ne de büyümemizden bir şey kaybederiz. Hiç merak etmeyin. Ben inanıyorum ki şurada bulunan bütün iş adamlarımız, girişimci kardeşlerim bir defa bu azminden bu kararlığından hiçbir şey kaybetmesin. İnanın bizi tutan olmayacak. Biz yine azimle kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Sahte rapor hazırlayanlar, bırakın onlar sahte rapor hazırlamaya devam etsinler. İftiralarla yalanlarla yanlı açıklamalarla tarafgir kredi notlarıyla üzerimize gelenler, itibarlarından kaybettiler ve daha da kaybedecekler. İşte bunun için dikkatli olacağız. 2023'e kadar dikkatle hassasiyetle sabırla ve dirayetle yürüyeceğiz. Onlardaki yıkma, bozma, yıpratma azmini görecek biz onlardan çok daha azimli, kararlı, çok daha cesur olacağız."

(sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı