DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu

DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Vardan:- "Yapılan hesap ve projeksiyonlara göre Asya ekonomilerinin önümüzdeki 10 yılda 8 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Şimdi bizim beklentimiz, şirketlerimizin bu potansiyelden ciddi bir pay almaları yönünd

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, yapılan hesaplamalara göre Asya ekonomilerinin gelecek 10 yılda 8 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Şimdi bizim beklentimiz, şirketlerimizin bu potansiyelden ciddi bir pay almaları yönünde" dedi.

Vardan, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Mühendislik Forumu'nda konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içinde yer alan 57 ülkenin, bugün bir milyarı aşan nüfus ve yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir ekonomiyi temsil ettiğini söyleyen Vardan, buna rağmen dünya ekonomisindeki paylarının yüzde 10'lar seviyesini bile aşamadığını anlattı.

Vardan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu ülkelerde genel bir sorun olduğuna işaret ederek, "O da verimliliğin çok düşük ve ekonomilerin büyümesi için gerekli altyapı açığının çok fazla olması. Hepimiz yani bu 57 ülke, dünya toplam Ar-Ge harcamasının sadece yüzde 2'sini yapabiliyoruz. Dünyada bugüne kadar verilen toplam patentlerin içinde İİT üyelerinin payı da maalesef yüzde 1'in altında" bilgilerini verdi.

Burada çok büyük bir potansiyelden bahsedildiğini vurgulayan Vardan, bu potansiyeli kullanabilmek ve içinde bulunulan durumdan kurtulmak için ekonomik büyümenin temel sürükleyicisi olan kurumsal kapasiteyi güçlendirmek, şerefli bir yaşam için ihtiyaç duyulan altyapının acil inşa edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vardan, Türkiye'nin son 10-12 yılda yenilikçi finansal modeller ve idari tedbirlerle sağlık, eğitim, ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımlarında tüm gelişen ülkeler için model oluşturan birçok başarıya imza attığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu finansal tekniklerin ve iş yapma modellerinin, ilgili diğer ülkelerde de başarıyla uygulanabileceğini düşünüyoruz. Bahse konu altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesinde ve özellikle tasarlanmasında teknik müşavirlik şirketlerimiz, mühendislerimiz ve mimarlarımız önemli roller üstleniyorlar. Bizler bu konudaki katkıların katlanarak artmasını istiyoruz. Bu bağlamda, İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu'nun İslam ülkelerinde hayata geçirilen tüm projelerinin, üye müşavirler tarafından hayata geçirilmesi vizyonunu paylaşıyoruz. Tabii ki bu noktada geleneksel iş yapış tarzlarımızı değiştirmemiz, yatay ve dikey eksende iş birliklerine daha çok yatırım yapmamız gerekiyor.

Geleneksel olarak kamu otoritelerinden ihale beklemek yerine, müşavirlik şirketlerimizin proje tasarladığı, müteahhitlerimizin finans kurumlarımız tarafından yapılandırılan finansman imkanlarını kullanarak kamu özel sektör iş birliği modeli ile hayata geçirildiği bir iş modeline geçiş yapmalıyız."

 

- "İstanbul'da bir PPP Mükemmellik Merkezi kurmayı hedefliyoruz"

 

Vardan, İstanbul'da PPP (Kamu Özel Sektör Ortaklığı / Public–Private Partnership) Mükemmellik Merkezi kurmayı hedeflediklerini aktararak, "İnanıyoruz ki Birleşmiş Milletler'in (BM) de desteklediği bu proje, hem Türkiye'ye hem de ilgili diğer ülkelere özellikle yatırım açıklarının kapanmasına yönelik önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.

Bu zihniyet ve iş yapış tarzındaki dönüşümün gerçekleştirilmesi halinde şirketler arasında oluşacak sinerji ile küresel piyasalarda da iş hacminin artırılabileceğini söyleyen Vardan, bu anlamda yükselen Asya ekonomilerinin, özellikle yeniden canlandırılmak istenilen tarihi İpek Yolu kuşağının çok büyük imkanlar sunduğunu dile getirdi.

Vardan, yapılan hesap ve projeksiyonlara göre Asya ekonomilerinin gelecek 10 yılda 8 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Şimdi bizim beklentimiz, şirketlerimizin bu potansiyelden ciddi bir pay almaları yönünde. Dolayısıyla bugünkü birlikteliğin bu potansiyeli kullanmak adına önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum" görüşünü de paylaştı.

 

- "Mühendislik hizmetleri ekonomik ve ticari entegrasyon için bir kilometre taşı"

 

FCIC Başkanı Levent Gelgin, teknik "know-how" ve gelişim için başkalarına bağımlı kalındığı takdirde İslam dünyasında teknolojik öz güven kavramının zaman içerisinde yok olabileceğini kaydetti. Gelgin, mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin, gelişen ülkelerde ekonomik ve ticari entegrasyonun sağlanması için önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizdi.

DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü de geleceği oluşturmak için yeni teknolojiler ve fikirler geliştirirken inovasyon ve ilgili teknik müşavirlik hizmetlerini teşvik etmenin çok önemli olduğunu belirtti.  

Bölgesel stratejik ortaklıkların kurulmasının önemine işaret eden İnözü, bu sayede bilgiye ve yeni teknolojiye erişimin daha kolay olacağını hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından, FCIC ile Kore Mühendis ve Müşavirler Birliği (KENCA) arasında iş birliği anlaşması da imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı