“Değişen Dünya Düzeni: Türkiye ve Japonya’nın Perspektifleri” Konferansı

“Değişen Dünya Düzeni: Türkiye ve Japonya’nın Perspektifleri” Konferansı

APAM Müdürü Prof. Dr. Dündar:- “Japonya, Ortadoğu’daki gelişmeler ışığında Türkiye’nin gücünü görüyor” - “Japonya, değişen dünya düzeni içinde ne şekilde yer alacağını anlamaya çalışıyor” - Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Miyajima: - “İkili ilişkilerin gel

ANKARA (AA) - “Değişen Dünya Düzeni: Türkiye ve Japonya’nın Perspektifleri” konferansı Ankara’da başladı.

Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) tarafından düzenlenen konferansta "Türkiye-Japonya ilişkileri", "Ortadoğu" ve "Çin’in Küresel Politikası" konulu üç panel düzenlendi.

Konferansa APAM Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Shotaro Oshima'nın yanı sına akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

APAM Müdürü Prof. Dr. Dündar, konferans sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin, Türkiye’de Asya-Pasifik bölgesi üzerine yapılan araştırmaları kayıt altına almak ve bölgenin çok yönlü tanınmasını sağlamak açısından önem taşıdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un saldırgan tutumu ve Çin’in küresel vizyonu Japonya’yı tedirgin ediyor. Japonya, değişen dünya düzeni içinde ne şekilde yer alacağını anlamaya çalışıyor.”

Türkiye’nin hem dünyada hem Ortadoğu’da ekonomik, askeri ve politik bir güç olduğunu ifade eden Dündar, “Japonya, Ortadoğu’daki gelişmeler ışığında Türkiye’nin gücünü görüyor. İleride ne yapabileceğini de merak ediyor. Konferansın amacı her iki ülkenin bölgesel politikasının, birbirlerinin perspektifinde değerlendirilmesi.” diye konuştu.

Dündar, Türkiye’de Asya-Pasifik bölgesinin dilleri konusunda yeterli sayıda uzman bulunmadığına işaret ederek APAM’ın, Asya-Pasifik bölgesinin çok yönlü tanınmasını amaçladığını sözlerine ekledi.

Büyükelçi Miyajama da Türkiye’de 6 aydır görev yaptığını ve bu tür etkinlikler sayesinde her iki ülkeden entelektüel kişileri bir araya getirecek ortamların yaratılmasını umduğunu söyledi.

Miyajima, 2009 ve 2010’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde görev yaptığı sırada Türklerle çalıştığını ve Türklere dair çok güzel hatıralarının olduğunu kaydeden Miyajima, “İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Türklerin Japonları canlandırabileceğine inanıyorum.” dedi.

Yarın İstanbul’da düzenlenecek panellerle devam edecek konferans, 9 Mart’ta sona erecek.

Asya-Pasifik bölgesiyle ilgili çalışmalar yapan APAM, 2 Nisan’da Tayvan’da Türk tarihiyle ilgili araştırmaları konu eden bir panel düzenleyecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :