DEAŞ'ın Irak'a zararı 30 milyar dolar

DEAŞ'ın Irak'a zararı 30 milyar dolar

Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Hindavi: - "DEAŞ'ın bir dönem elinde tutup daha sonra geri alınan devlet kurumlarında neden olduğu zarar çok büyük. Bakanlık tarafından yapılan tespitlere göre devlet kurumlarına verilen zarar yaklaşık 30 milyar dolar."- "B

ERBİL (AA) - Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abdulzihre Hindavi, terör örgütü DEAŞ'ın bir dönem elinde tuttuğu kentlerde hükümet kurumlarına verdiği zararın yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu belirtti.

Hindavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ'ın bir dönem elinde tutup daha sonra geri alınan devlet kurumlarında neden olduğu zarar çok büyük. Bakanlık tarafından yapılan tespitlere göre devlet kurumlarına verilen zarar yaklaşık 30 milyar dolar." dedi.

DEAŞ'ın verdiği zararların tespit edilmesi için bakanlık tarafından bir rapor hazırlandığını kaydeden Hindavi, "Bu rapora Musul kenti ve çevre bölgeleri, halkın evleri ve özel sektöre verilen zararlar dahil edilmedi." diye konuştu.

Terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan bölgelerin yeniden inşası için büyük bir bütçe ve uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu dile getiren Hindavi şunları söyledi:

"Devlet daireleri ile diğer hizmet kurumlarının yeniden inşası ve faaliyete geçmesi için yaklaşık 35 milyar dolara ihtiyaç var. Irak'ın finansal olarak bu parayı şu anda temin etmesi mümkün değil. Çünkü derin bir ekonomik kriz var. Bu nedenle uluslararası yardım gerekiyor."

- Yoksulluk oranı yüzde 23'e yükseldi

Hindavi ayrıca DEAŞ'ın ülkedeki yoksulluk oranının artmasına neden olduğunu ifade etti.

Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul ve diğer kentlerin DEAŞ tarafından işgal edilmeden önce ülkedeki yoksulluk oranının yüzde 15 seviyesinde olduğunu kaydeden Hindavi, DEAŞ'ın verdiği zararlar ve 3 milyon 200 binden fazla kişinin iç göçmen statüsüne düşmesinden sonra bu oranın yüzde 23'e yükseldiğini aktardı.

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'ten bu yana Musul kenti ve bazı çevre bölgelerini elinde tutmaya devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :