DEAŞ karşıtı koalisyonun Paris toplantısı

DEAŞ karşıtı koalisyonun Paris toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Musul’un kurtarılmasından sonraki durumun planlanmasını istedi

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Musul kentinin terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılmasından sonraki durumun planlanması gerektiği uyarısında bulundu.

DEAŞ karşıtı koalisyonda yer alan 13 ülkenin savunma bakanlarının Paris’te bugün yaptıkları toplantının açılışında konuşan Hollande, "Musul’un kurtarılması ile işler bitmiyor. Biz bundan böyle Musul’un kurtarılmasından sonraki durumun planlamasını yapmak zorundayız." dedi.

Musul’a yönelik operasyonun ardından kentte ortaya çıkacak siyasi, insani ve güvenlikle ilgili sorunların iyi hesaplanması gerektiğini vurgulayan Hollande, Musul’un geleceği konusunda kentteki bütün etnik ve dini grupların söz sahibi olması gerektiğini savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, Musul’daki savaşın ardında buradan kaçacak yabancı savaşçıların Suriye’ye ve geldikleri ülkelere geri dönmelerinin de ciddi tehdit yaratacağı uyarısında bulundu.

Irak’ta Musul’un düşmesinin ardından Suriye’de Rakka kentinin de DEAŞ’ın elinden kurtarılması için uluslararası koalisyon tarafından stratejiler geliştirilmesini isteyen Hollande, "Eğer Musul düşerse DEAŞ’ın elinde kalan son kalesi Rakka olacak. DEAŞ’ın her yerde tamamen silinmesini görmemiz gerekir." ifadesini kullandı.

Fransa, Musul’un DEAŞ’tan geri alınması için terör örgütü mevzilerine Charles de Gaulle uçak gemisinden kalkan savaş uçaklarıyla yoğun hava saldırıları düzenliyor. Peşmergeleri eğitmek üzere geçen yıl bölgeye askeri uzmanlar ve teçhizat gönderen Fransa, son olarak Musul operasyonuna destek için top bataryası göndermişti.

Paris'teki toplantıya, ABD, Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, Belçika, Hollanda, İspanya ve ev sahibi Fransa'nın savunma bakanları katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :