Dayanışmanın adresi tandır evleri

Dayanışmanın adresi tandır evleri

İnsan hayatının vazgeçilmez unsurlarından olan bolluk ve bereketin timsali ekmek, Van'ın Erciş ilçesindeki kadınlar tarafından dayanışma içerisinde tandır evlerinde pişirilerek sofralardaki yerini alıyor

VAN (AA) - ALİ DAĞER - İnsan hayatının vazgeçilmez unsurlarından olan bolluk ve bereketin timsali ekmek, Van'ın Erciş ilçesindeki kadınlar tarafından dayanışma içerisinde tandır evlerinde pişirilerek sofralardaki yerini alıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınlar tarafından pişirilen tandır ekmeği, birçok yerleşimde imece usulüyle yapılıyor.

Özellikle çok nüfuslu ve dar gelirli ailelerin vazgeçilmezi olan tandır ekmeği, hemen her evin yanında bulunan tandır evlerinde günün ilk ışıklarıyla bir araya gelen kadınlar tarafından pişiriliyor.

Gece hazırladıkları mayalı hamuru, sabah erken saatlerde ekmeğe dönüştüren kadınlar, kendileri için adeta sosyal mekanlara dönüşen tandır evlerinde çaylarını yudumlayıp sohbet eşliğinde ekmek pişiriyor.

Erciş'in Vanyolu Mahallesi'nde yaşayan ekmek pişiren kadınlardan Nezihe Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftada birkaç kez güneş doğmadan kalkıp mahalledeki diğer kadınlarla yardımlaşarak tandır ekmeğini pişirdiklerini belirtti.

Kalabalık bir ailesi olduğunu vurgulayan Kalkan, şöyle konuştu:

"Bizler fırınlardan ekmek almak yerine tandır ekmeğini tercih ediyoruz. 20 kişilik kalabalık bir ailem var. Özellikle bayramlarda ve uzun kış aylarında daha çok tandır ekmeği yapıyoruz. Günün ilk ışıklarıyla önce leğende hamurumuzu yapıyoruz. Tandır yakılana kadar mayalanan hamur da kabarıyor. Biz de hamurdan küçük parçalar koparıp küntler yaparak pişirmeye hazırlıyoruz. Tandırın belli bir sıcaklığa ulaşmasından sonra ekmekleri tandırda pişiriyoruz. Sıcak tandırdan çıkan ekmek bir süre bekletildikten sonra kilere kaldırılıp günlük ihtiyaca göre tüketiliyor."

Kalkan, yaptıkları ekmeği miktarına göre bir ay boyunca tükettiklerini bildirerek, "Annemiz babamız bizi tandır ekmeğiyle büyüttü. Bu ekmeğin tadı damağımızda kaldı ve bu lezzetten vazgeçemiyoruz. Ayrıca fırın ekmeğinin içinde katkı maddesi olduğu için daha çok tandır ekmeğini tercih ediyoruz. Çocuklarım için fırsat buldukça tandırda gözleme, çörek ve sac ekmeği de yapıyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı