Davutoğlu'nun yerine 3 aday

Davutoğlu'nun yerine 3 aday

AK Parti'nin yeni başbakan olarak Ahmet Davutoğlu'nda karar kılması sonrası gözler Davutoğlu'ndan boşalacak olan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna çevrildi

Yeni kabinede Dışişleri Bakanı'nın kim olacağına dair üç isim ön plana çıkıyor: AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Erdoğan'ın Dışpolitika Başdanışmanı İbrahim Kalın. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de adaylar arasında.

ÇAVUŞOĞLU'NUN TECRÜBESİ

Ankara Siyasal mezunu olan Çavuşoğlu, AK Parti'nin kurucuları arasında. 3 dönemdir Antalya milletvekili seçilen Çavuşoğlu, 2010'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne başkanlık yaptı. AK Parti'de Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi de yapan Çavuşoğlu son revizyonunda AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak kabineye girdi.

FİDAN ÖZEL TEMSİLCİ

Astsubayken kendi isteğiyle ordudan ayrılan Fidan, önce yurtdışında eğitimine devam eti. Ardından Türkiye'ye dönerek bürokrat olarak çeşitli kademelerde görev yaptı. Fidan, dış politika deneyimini TİKA Başkanlığı sırasında kazandı. Daha sonra Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olan Fidan, Başbakan Erdoğan'ın İran'la nükleer müzakereler ve Ortadoğu barışı gibi kritik konularda özel temsilcisi oldu.

KALIN HEP ERDOĞAN'IN YANINDA

Kalın, Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olmasının ardından onun yerine Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı olarak atandı.

Geçtiğimiz yıl aynı zamanda Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı'na getirilen Kalın'ın sorumluluk alanına Başbakanlık Dışilişkiler Başkanlığı da bağlandı.

KURTULMUŞ VE ÇELİK

Numan Kurtulmuş'un yeni kabinede ekonomi alanında bir görev üstlenmezse, Dışişleri Bakanı olabileceği belirtiliyor. Ömer Çelik ise AK Parti Dışilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştı.