Davutoğlu'ndan ABD'ye uyarı

Davutoğlu'ndan ABD'ye uyarı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Meksika'nın başkenti Mexico City'de katıldığı MIKTA (Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya) Oluşumu'nun Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin sorularını yanıtladı

''DİKKATLERİ SURİYE KRİZİNE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ''

Suriye'de yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği savaşın sonlandırılmasında kısa dönemde beklentilerinin olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, "Maalesef uluslararası toplum sürekli üzerine düşeni yapamadığı için bir anlamda Ukrayna krizinin önü açıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Suriye'deki krizin kritik bir aşamada olduğunu belirterek, herkesin beklentiler içinde olduğu Cenevre-2'den istenilen sonuçların alınamadığını vurguladı. Cenevre'deki son konferansta muhalefetin tüm talepleri karşılayan bir yaklaşım sergilemesinin yanında, rejimin aksi yönde davrandığını ve geçiş hükümetini tartışmaya açmadığı gibi Halep ve İdlib'i varil bombalarıyla yerle bir ettiğini hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son olarak da kimyasal saldırıların tekrarlandığı yönünde ciddi haberler geliyor gerek Hama'da gerekse Halep'te. Birçok çevre bölgede kimyasal saldırı haberleri geliyor. Bunları da birkaç gün önce görüştüğüm (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry ile ele almıştık. Kimyasal silahların bırakın kullanılmasını, kimyasal silahların transferinin gecikmesinde BM Güvenlik Konseyi devreye girecekti. Biz uluslararası toplumu hareketlendirmeye çalışıyoruz. Dikkatleri Suriye krizine çekmeye çalışıyoruz. Ukrayna bizim için çok önemli bir sorun, yine dost ve komşu ülke, istikrarın orada da olması önemli ama Suriye'deki insani kayıplara gözlerini tıkayan uluslararası toplumun Ukrayna'da bir çözüm bulması çok zor."

''TÜRKİYE SESSİZ KALMAYACAKTIR''

Davutoğlu, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda ise "tasarının, Senato ve Temsilciler Meclisi genel kurullarında gündeme gelmesi ve nihai anlamda kabul edilmesi halinde sessiz kalmayacakları" uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile söz konusu tasarının Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesinden sonra yeniden görüşmediğini ifade eden Davutoğlu, tepkilerinin açık olduğunu ve siyasi istismarlara izin vermeyeceklerini kaydetti.

Tasarının alelacele ve birtakım Türkiye karşıtlığıyla bilinen çevreler tarafından gündeme getirildiğini bildiren Davutoğlu, "Tasarının Senato'nun genel gündemine getirilmesi zaten beklenmiyor. Dolayısıyla Sayın Kerry de bunun komite aşamasından ileriye gideceğini beklemediğini ifade etmişti. Yeni bir durum ortaya çıkmadığı için görüşmedik kendisiyle ancak tepkimiz açıktır. Türkiye hiçbir şekilde bu tür siyasi istismarlara izin vermez. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

''ABD'DEKİ 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN TASARI ŞU AŞAMADA İKİLİ İLİŞKİLERİ ETKİLMEZ''

Davutoğlu, tasarının şu aşamada Ankara-Washington hattındaki ilişkileri etkilemeyeceğini vurgulayarak, "Senato veya Temsilciler Meclisi genel kuruluna gitmesi ya da yönetimden bir açıklama gelmesi halinde daha önce gösterdiğimiz tepkiyi gösteririz ve nihai anlamda herhangi bir şekilde kabul edilmesi halinde ise tabii ki Türkiye'nin sessiz kalması beklenmez. Böyle bir ihtimali öngörmüyoruz" ifadesini kullandı.