Davutoğlu-Yorgancıoğlu ortak basın açıklaması

Davutoğlu-Yorgancıoğlu ortak basın açıklaması

KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu:

ANKARA (AA) - KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) ile yürütülen müzakerelerin kesintiye uğramasına ilişkin, "Gerginlikler ne kadar tırmanırsa tırmansın sonuçta onun çözümü de masada olacağına göre bugün sayın Anastasiadis’in masadan kaçmış olmasının herhangi bir anlamı yoktur, gereği de yoktur" dedi.

Ankara Palas'ta gerçekleştirilen ikili görüşme sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ortak basın açıklaması yaptı.

KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istediklerini belirterek, "Sorunun nasıl çözüleceği, hangi temellere dayanacağı, şubat ayında yayınlanan ortak metinde çok açık ve net bir şekilde ifade edilmektedir. Ortak metin, aslında ortak aklımızdır" diye konuştu ve şunları kaydetti:

"Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bu çerçevede yürütülecek görüşmelere nasıl ki dün vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız. Gelgitler olabilir siyasette, gerginlikler olabilir ama gerginlikler ne kadar tırmanırsa tırmansın sonuçta onun çözümü de masada olacağına göre bugün sayın Anastasiadis’in masadan kaçmış olmasının herhangi bir anlamı yoktur, gereği de yoktur."

GKRK'nin sorunun çözümü için bir an önce tekrar masaya oturması gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, varılacak uzlaşıdan sadece KKTC vatandaşlarının değil Kıbrıslı Rumlara da faydası olacağına dikkati çekti. Yorgancıoğlu, anlaşmanın bölge barışına katkı sağlayacağını Kıbrıs halklarına olduğu kadar Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin gelişmesine de katkısı olacağını belirtti.

Yorgancıoğlu, "Bu doğal zenginliklerden daha çok insanın daha dengeli bir şekilde yararlanmasında yararı vardır. Bu nedenle masadan kaçmış olmanın artın bir son bulması gerekir diye düşünüyoruz" açıklamasını yaptı ve şöyle devam etti:

"Tabii Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken bir yandan da ülkemiz ekonomisini geliştirmek gibi bir sorumluluğumuz vardır. Biz bir yıllık bir dönemde bu konuda mesafeler katettiğimizi söyleyebiliriz. Aldığımız ekonomik tedbirlerle gelirlerimizin arttığını ifade edebiliriz ama daha yürümemiz gereken yol olduğu da açık bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır ve bizler ülkemizdeki reformları gerçekleştirme adına da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonominin gelişmesi adına istikrarın kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz ve biz ülke yönetimindeki istikrarı koruma adına da gerçekten özveride bulunuyoruz çünkü sonuçta ortaya çıkacak yararların Kıbrıs Türk halkının gelişimine katkı koyacağını biliyoruz. Bütün bunları Türkiye Cumhuriyeti'nin destek ve yardımlarıyla yapıyoruz ve biz bu anlamda da Türkiye Cumhuriyeti hükumetlerine teşekkür etmek durumundayız. Bundan sonraki yol haritamızda ülkemizi geliştirirken de bu işbirliğinin, anlayışın devam edeceğinden eminiz."

Kaynak:Haber Kaynağı