Davutoğlu-Merkel ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Merkel ortak basın toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (2)- "Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyü

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek, onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşunun Türkiye-Suriye sınırında bulunan Suriyeli mültecilere yardım için birlikte işbirliği yapması ve çalışması konusunda mutabakat bulunduğunu belirtti. Türkiye sınırındaki Suriyeliler için Merkel'in her türlü yardımı yapmak istediğini ilettiğini dile getiren Davutoğlu, kuruluşların bu amaçla bir araya geleceğine işaret etti.

Geçen hafta Bakanlar Kurulunda insan kaçakçılarına karşı mücadele yürütülmesinin gündem maddesi olarak ele alındığını hatırlatan Davutoğlu, "Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek, onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık" dedi.

Davutoğlu, son günlerde özellikle sahte can yeleği ve bot yapıp masum insanlara satarak insafsızca kar etmeye çalışan işletmelere yönelik operasyonların devamının geleceğini belirtti.

Hiç kimsenin masum insanların acıları üzerinde sektör oluşması için çaba sarf edemeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, güzergah üzerinde illegal geçişlerle ilgili polis ve emniyet birimlerinin ortak çalışmalarının artırılacağını, İçişleri Bakanlığına gerekli talimatın verildiğini söyledi.

- "Önümüzdeki hafta içinde ilk projeler AB'ye iletilecek"

Başbakan Davutoğlu, Almanya ve Türkiye'nin Frontex'in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edeceğini bildirdi.

Davutoğlu, "Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının, sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.

Suriyeli olmayıp illegal göçe katılmaya çalışan başka ülkelerin vatandaşlarının da bir başka istismar unsuru olduğuna işaret eden Davutoğlu, o vatandaşların ülkelere gönderilmeleri için de yine birlikte çalışma yapacaklarını, güzergahın mülteci olmayanlarca istismar edilmesinin önüne geçeceklerini ifade etti.

Davutoğlu, Suriyelilerin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yeniden yerleştirilmesi ve AB tarafından alınacak mülteciler konusunda etkin bir mekanizmayı birlikte çalışacaklarını dile getirdi.

Merkel'e çalışmaları dolayısıyla teşekkür eden Davutoğlu, Suriyeli mültecilere yardım etmek üzere mutabık kalınan 3 milyar avroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçileceğini bildirdi.

Davutoğlu, Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır olan ve gelecek hafta AB'ye iletilecek projelerle, fonun kullanma sürecinin başlayacağını belirtti.

Türkiye Göç İdaresi Başkanının perşembe günü Yunanistan'a gideceğine değinen Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan arasında yürürlükte olan "Geri Kabul Anlaşması" çerçevesinde atılacak adımların ele alınacağını ifade etti.

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile ortak çıkar ve hedef doğrultusunda bir araya gelindiğini, pratik ve sonuç alıcı şekilde oluşturulan çerçevenin hayata geçirileceğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hep birlikte Suriye'de barış gelene kadar, mülteci göçüne sebep olan her türlü barbar yaklaşımın, gerek rejimin, gerek bugünlerde sivilleri bombalayan Rus uçaklarının, gerekse DEAŞ'ın ve PYD'nin, kim yaparsa yapsın Suriye halkının barbarca saldırılar karşısındaki acılarının dinmesi için birlikte çalışacağız. Mültecilerin bulundukları yerlerde daha iyi şartlara kavuşması, sonra da ülkelerine dönmeleri için de Türkiye ve Almanya olarak birlikte çaba sarf edeceğiz. Ayrıca son dönemde Balkanlarda, Kafkaslarda, Asya'da olan gelişmeleri de, Kıbrıs müzakerelerini ele aldık. Türkiye AB müzakereleri bağlamında da önümüzdeki dönemde açılması muhtemel fasıllarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Fasılların açılması konusunda da Almanya'nın desteği konusunda ricada bulunduk. Beraber Türkiye'nin AB sürecinin hızlanması için atılacak adımları da istişare ettik."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :