Davutoğlu-Gruevski ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Gruevski ortak basın toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (1)

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya ile siyasi ilişkilerin her zaman üst düzeyde ve iyi seyrettiğini belirterek, "İki ülke arasında herhangi bir siyasal sorun hiçbir zaman yaşanmadı. Aksine uluslararası platformlarda hep birbirimizi destekledik" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Başbakanlık Merkez Bina’da, Makedonya Başkanı Nikola Gruevski ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, konuk Başbakan Gruevski'nin, ziyaretinin birçok açıdan önemli olduğunu, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak ilk misafiri olduğunu söyledi.

Ziyaretin, ilkler açısından yeni bir durum olmadığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü Türkiye Cumhuriyeti, Makedonya'yı ilk tanıyan, anayasal ismiyle tanıyan tek ülke, ilk tanıyan ülke ve Üsküp'e ilk büyükelçi atayan ülke. Çok köklü tarihi ilişkilerimiz var, toplumsal ilişkilerimiz var ve bu zeminde gelişen kuvvetli ekonomik ve siyasal ilişkilerimiz var. Ayrıca bir başka ilki bu ziyarette yaşıyoruz. Sadece benim kabulüm açısından değil, belki de cumhuriyet tarihide ilk defa bir başbakan, resmi ziyaret için geldiği Türkiye’de 5-6 şehri birden geziyor. İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Ankara, Mersin ve Adana. Bu da Sayın Gruevski’nin, Türkiye’ye olan yakın ilgisini gösteriyor. Ayrıca yaz tatillerini de çok güzel iki kızıyla birlikte, bu yaz Türkiye'de geçirmiş olmasından büyük memnuniyet duydum."

-"Makedonya’nın haklarını, çıkarlarını korumaya özen gösterdik"-

"Siyasi ilişkilerimiz, en üst düzeyde her zaman çok iyi seyretti" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İki ülke arasında herhangi bir siyasal sorun hiçbir zaman yaşanmadı. Aksine uluslararası platformlarda hep birbirimizi destekledik. Birçok uluslararası toplantıda, dışişleri bakanı olduğum dönemde, eğer Makedonya dışişleri bakanı yoksa, NATO gibi, herkes 'Türkiye acaba ne diyecek' diye dönüp bize bakardı. Çünkü Makedonya'yı, anayasal ismiyle tanıyan tek ülke biziz. Her zaman da Makedonya’nın haklarını, çıkarlarını bu anlamda korumaya özen gösterdik, çünkü aramızdaki yakın tarihi ilişkiler ve dostluk ilişkisi bunu gerektiriyordu."

-"Ümit ederiz ki bir gün birlikte Avrupa Birliği içinde olacağız"-

Türkiye'nin, Makedonya’nın NATO üyeliğini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğin vurgulayan Davutoğlu, "Avrupa Birliği’ne üyeliğini de destekliyoruz. Ümit ederiz ki bir gün birlikte Avrupa Birliği içinde olacağız" ifadesini kullandı.

Davutoğlu,  siyasi ilişkilere rağmen ekonomik ilişkilerde çok ciddi ilerlemeler olmakla birlikte istedikleri düzeyde olmadığına işaret ederek şöyle konuştu:

"400 milyon dolar civarındaki dış ticaret hacmimizi, en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. 1 milyar avro tutarındaki Türk yatırımlarının da daha üste çıkması, Türk-Makedon ilişkilerinin doğal bir sonucudur. Onun için Sayın Gruevski'nin bu ziyaretini bu açıdan çok önemli görüyoruz, çünkü Türk iş dünyasının da Makedonya'ya daha çok yatırım yapmak isteyen kendisi, hem de bizler de teşvik ediyoruz."

-"Yakın kültürel işbirliğimiz devam ediyor"-

İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin de aynı şekilde çok köklü tarihe sahip  olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Her ne zaman Üsküp'e gitsem kendimi Konya’da, İstanbul'da hissediyorum. Eminim ki Gruevski de İstanbul'a, Bodrum’a, Antalya’ya geldiğinde kendisini evinde hissediyordur. Çünkü kültür olarak birbirini çok iyi anlayan, çok yakın kültüre ve zevklere sahip halklarız. Bu çerçevede yakın kültürel işbirliğimiz devam ediyor" diye konuştu.

Davutoğlu, Büyük İskender'in lahdinin bir replikasını bitirdiklerini ve talep üzerine Makendoya'ya göndereceklerini belirterek, aynı şekilde Atatürk'ün babasının evinin onarılması, Kurşunlu Hanı'nın restorasyonu gibi birçok tarihi mirasın korunması yönünde Türkiye'nin de Makedonya'dan beklentileri olduğunu söyledi. Bu konuda gereken katkıyı da yapmaya her zaman hazır olduklarını bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Makedonya’da yaşayan Türk toplumu, bizim için Türkiye ile Makedonya arasında dostluk köprüsüdür hem de bu ilişkilerde çok önemli rol üstlenebilecek nitelikte bir topluluktur. Heyette bu çerçevede çok katkı yapmış Hadi Bey'in olması, eski bakanımız, yeni Bakanımız Furkan Bey'in, dış yatırımlar sorumla devlet bakanı olarak heyette bulunması bizi çok memnun etti."

Davutoğlu, bölgesel konularda da yakın işbirliği içinde olduklarını, bu konunun da akşam yemeğinde detaylı olarak ele alınacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı