Darülelhan'ın 100'üncü yılına özel konser verildi

Darülelhan'ın 100'üncü yılına özel konser verildi

Konserde, Türk müziği sanatçılarından Münip Utandı, Güzin Değişmez, Çiğdem Yarkın, Atakan Akdaş ve Ezgi Köker, Darülelhan'da görev yapmış müzisyenlerin eserlerinden ve Darülelhan Külliyatı'ndan örnekler sundu

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin ilk müzik okulu Darülelhan'ın 100'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla konser verildi.

İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü kapsamında, bugünkü ismi İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olan Darülelhan adına düzenlenen konser, Cemal Reşit Rey'de gerçekleşti.

Konserin açılışında, Darülelhan'ın kuruluşuna dair bilgi veren Türk müziği sanatçısı ve yazar Mehmet Güntekin, Darülelhan'ın sadece bir musiki okulu olmadığına işaret ederek, "Yalnızca bir eğitim kurumuymuş gibi dar bir açıdan baktığımızda etkilerini, sonuçlarını ve anlamını idrak etme konusunda zaafa uğrayabilme ihtimalimiz yüksektir." dedi.

Güntekin, Darülelhan'ın sosyokültürel bir kurum olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Devletimiz klasik çağlarda tercihlerini değişen dünya ölçeğinde bir yere oturtabilmek ve anlamlı kılabilmek maksadıyla 1700'lerin sonlarında yani 3'üncü Selim döneminden başlamak ve 2'nci Mahmut döneminde asıl yapılanmaları hayata geçirmek üzere, kırılmaya varan büyük dönüşümler gerçekleştirmiş bir siyasi yapıdır. Darülelhan bu açıdan da sadece bir musiki okulu değildir. Türkiye içindeki dönüşümlerinin etkilediği, klasik ve geleneksel olanın yerine ikame edilmeye çalışılan 'yeni' karşısında varlığını sürdürebilme direncidir."

Konserin ilk bölümünde şef Doğan Dikmen yönetimindeki koro Darülelhan Külliyatı'ndan Dede Efendi’nin Ferahfeza takımını seslendirdi.

Programın ikinci bölümünde ise Türk müziği sanatçılarından Münip Utandı, Güzin Değişmez, Çiğdem Yarkın, Atakan Akdaş ve Ezgi Köker, Darülelhan'da görev yapmış müzisyenlerin eserlerinden ve Darülelhan Külliyatı'ndan örnekler sundu.

Yaklaşık 2 saat süren konserde, kemanda Aziz Şükrü Özoğuz, kemençede Mahinur Özüstün, viyolonselde Gökhan Sığırtmaç, kanunda Caner Can, udda Enver Mete Aslan, tanburda Gamze Ege Yıldız, neyde Volkan Yılmaz ve ritimde Volkan Ateş yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :