Dareyya'da katliam uyarısı

Dareyya'da katliam uyarısı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), başkent Şam'ın batı kırsalındaki Dareyya ilçesinde sivillere yönelik katliam uyarısı yaptı

İSTANBUL (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), başkent Şam'ın batı kırsalındaki Dareyya ilçesinde sivillere yönelik katliam uyarısı yaptı.

SMDK'dan yapılan yazılı açıklamada, İran Devrim Muhafızları destekli Suriye ordusunun Şam'ın batı kırsalındaki Dareyya'yı kuşatma altına alması nedeniyle çoğunluğu çocuk ve kadın yaklaşık 12 bin sivilin katliamla karşı karşıya kalacağı ve olası bir katliamdan BM Güvenlik Konseyi'nin sorumlu olacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Rusya'nın havadan desteklediği rejim ordusu ve milisleri, kısa süre önce Halep kırsalında uyguladığı göçe zorlama stratejisini Şam kırsalında da uygulamaya çalışıyor. Binlerce aile evlerinden ve yurtlarından edilme korkusuyla yüz yüze geldi. Bölge her gün ağır silahlarla vuruluyor" denildi.

Binlerce sığınmacının Halep'te Türkiye sınırına yığılması gibi Şam kırsalından da Ürdün sınırındaki Dera kentine göçlerin başladığı belirtilen açıklamada, "Bu uygulamalar, uluslararası hukuk kurallarına göre tam bir etnik temizliktir. Göçe zorlamak için öldürmek, BM'ye göre de soykırım olarak değerlendirilir. Bu bir sorumluluktur" ifadelerine yer verildi.

"5 yıldır yaşananlardan BM sorumlu"

Bu tür katliamların rejim tarafından 4 yıldır gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, bu suçlar karşısında sessiz kalmanın, suçların kabulü ve normal algılanması anlamına geldiği kaydedilerek "Suriye'nin bütün bölgelerinde 5 yıldır yaşananlardan BM'nin bütün üyeleri ve birimleri sorumludur" denildi.

Dareyya Enformasyon Merkezi Müdürü Husam Ahmed, bugün yaptığı açıklamada "Esed rejimi, Dareyya'ya saldırmak için yüzlercesi Şii milislerden oluşan yaklaşık bin 500 savaşçı topladı" şeklinde konuşmuştu.

Ahmed, ilçenin batısında 12 Rus subayın bu operasyonu kontrol ettiğini ve keşif uçuşlarının yapıldığını belirtmişti.

Dareyya Enformasyon Merkezi verilerine göre, Dareyya ilçesi 2012'den beri birçok kez Esed güçlerinin saldırısına uğradı ve şimdiye kadar ilçeye 6 bin 112 varil bombası atıldı. Kentin yüzde 80'i yıkıldı, halkın yüzde 90'ı göç etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :