"Darbeci şüpheliler, vatansever asker ve polislerle çatıştı"

"Darbeci şüpheliler, vatansever asker ve polislerle çatıştı"

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde, Esenler'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda Avrupa Yakası'nda gerçekleştirilecek işgal girişimleri için toplantı yapan ve darbeyi organize ettikleri belirtilen 55'i tutuklu 132 rütbeli askerle ilgili iddian

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, Esenler'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda Avrupa Yakası'nda gerçekleştirilecek işgal girişimleri için toplantı yapan ve darbeyi organize ettikleri belirtilen 55'i tutuklu 132 rütbeli askerle ilgili iddianamede, olay yeri kamera görüntülerine yansıyan ayrıntılara yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ bünyesinde "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal oluşum tarafından kalkışma tarihi 15 Temmuz 2016 ve öncesinde Maltepe'deki General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu Komutanlığı ve Esenler'deki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda toplantılar gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ile Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli askerlerin iştirak ettiği olaylarla ilgili bilgiler verilen iddianamede, darbe teşebbüsünün planlayıcılarından Albay Uzay Şahin, Yarbay Murat Yanık ve Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu'nun 14-15 Temmuz 2016'da, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olan Mehmet Nail Yiğit ve tugayın üst rütbeli subayları ile toplantı yaptıklarının bilindiği aktarıldı.

İddianamede, söz konusu toplantıya kimlerin katıldığı, toplantının nerede ve hangi şartlarda yapıldığının tespiti için Tugay Komutanlık Binası'nın kamera görüntülerinin incelendiği belirtilerek, görüntülere göre, 14 Temmuz saat 11.25'te Şahin, Yanık ve Çelebioğlu'nun komutanlık binasına geldikleri, komutanlık katına çıkarak Yiğit'in makam odasının yanındaki odaya girdikleri, Yiğit'in odasından çıkarak bu şahısları karşıladığı, Yiğit ve Yüzbaşı Özkan Özgenç'in tugaya gelenlerle aşağıya indiği, tekrar toplantı salonuna geçtikleri ve 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Ahmet Baykal'ın da saat 11.36'da diğer şahısların bulunduğu toplantı salonuna girdiğinin görüldüğü anlatıldı.

- Toplantı salonundaki hareketlilik kameralarda

İstanbul Jandarma Alay Komutanı Albay Gürcan Sercan'ın 14 Temmuz'da saat 11.37'de diğer şahısların bulunduğu toplantı salonuna girdiğinin görüldüğü kaydedilen iddianamede, kamera görüntülerine göre darbe girişimi öncesi gerçekleşen hazırlıklarla ilgili yapılanlar, saatine göre şöyle sıralandı:

"Saat 11.39; Yarbay Osman Akkaya ve Yüzbaşı Özkan Gönenç, diğer şahısların bulunduğu toplantı salonuna girdi. 12.17; Özkan Özgenç ve Uzay Şahin, toplantı salonundan çıktı. 12.18; Özkan Özgenç yeniden toplantı salonuna girdi.12.19; koruma askerleri tarafından toplantı salonuna su servisi yapıldı.12.27; Uzay Şahin yeniden toplantı salonuna girdi. 12.40-12.43; Albay Gürcan Sercan komutanlık katını terk etti, makam aracıyla kışladan ayrıldı. 13.08; 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Yarbay Serbülent Eken, diğer şahısların bulunduğu toplantı salonuna girdi. 13.08; Uzay Şahin ve Mehmet Murat Çelebioğlu toplantı salonundan çıktı, bir süre dışarıda kaldı. 13.10; Mehmet Nail Yiğit yeniden toplantı salonuna girdi. 13.16; Uzay Şahin yeniden toplantı salonuna girdi. 13.19; 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli Albay Yusuf Sarı toplantı salonuna girdi. 13.19; tugay görevlisi Yarbay Kadir Yıldız ve Yarbay Fatih Sönmez salona girdi. Mehmet Murat Çelebioğlu ve Özkan Özgenç de aynı dakika yeniden toplantı salonuna girdi. (Toplantı boyunca şahıslar defalarca dışarı çıkıp yeniden içeri girdi.) 14.37; Fatih Sönmez komutanlık katından ayrıldı. 14.45; toplantı sona erdi ve toplantıya katılanlar komutanlık katından ayrıldı. 14.56; Mehmet Murat Çelebioğlu ve Uzay Şahin komutanlık binasından ayrıldı. 15.02; Murat Yanık, Özkan Özgenç ile birlikte komutanlık binasından ayrıldı."

- 15 Temmuz'da ne yaptılar?

İddianamede, bir gün öncesinden gerçekleştirilen toplantılarla darbe teşebbüsüne hazırlık yaptıkları görülen şüphelilerin, 15 Temmuz'daki hareketlilikleriyle ilgili de kamera görüntüsü analizine yer verildi.

15 Temmuz günü saat 09.06'da Tugay Komutanı Yardımcısı Albay Yusuf Sarı'nın ve saat 09.09'da Tank Tabur Komutanı Serbülent Eken'in komutanlık katına geldiklerinin görüldüğü anlatılan iddianamede, bu kişilerin aynı dakikalarda Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit ile toplantı salonuna gittikleri, Yusuf Sarı'nın saat 09.54'te komutanlık katına gelerek toplantı salonuna geçtiği ve saat 10.08'de de Mehmet Nail Yiğit'in makamına girdiğinin görüldüğüne dikkat çekildi.

- Kışlada hareketlenme saat 20.15'te başladı

Kamera görüntülerine göre darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü gerçekleşen hazırlıklarla ilgili yapılanlar, saatine göre şöyle sıralandı:

"Saat 10.40; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından aşağıya indi, makam aracıyla ayrıldı. 10.51; Uzay Şahin, Murat Yanık ve Mehmet Murat Çelebioğlu komutanlık katına geldi, Mehmet Nail Yiğit'in makam odasının yanındaki odaya girdi. 10.57; aynı kişiler komutanlık katından aşağıya indi, komutanlık binasının yan tarafında bulunan kamelyaya yöneldi. 11.04; iki asker kamelya yönünde yürüdü. Yaklaşık bir dakika sonra Mehmet Nail Yiğit'in makam aracı görüntüye girdi, Yiğit kamelyaya doğru yürüdü. (Bu toplantının yapıldığı alanı gösteren kamera görüntüsü bulunmamaktadır. Ancak toplantının 13.28'e kadar devam ettiği değerlendirilmiştir.) 14.06; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katına çıktı ve makam odasına girdi. 15.15-15.27; Yiğit makamından aşağı kata indi, makamına geri geldi. 16.08; Albay Yusuf Sarı ve Yarbay Kadir Yıldız makam odalarına girdi. 16.18; Yarbay Osman Akkaya, Yarbay Fatih Sönmez, Yarbay Serbülent Eken, Binbaşı Ahmet Baykal ve Yüzbaşı Özkan Özgenç, komutanlık makam odasına girdi. 16.38; toplantı bitti ve toplantıya katılanlar komutanlık katından ayrıldı. 16.39; Mehmet Nail Yiğit komutanlık makamından ayrıldı, makam aracına yürüdü.

Saat 20.14; Yiğit, komutanlık katına geldi. 20.15; komutanlık katına silahlı ve teçhizatlı askerler gelip gitmeye başladı. (Bu görüntülerden bu saat itibarıyla kışla içerisindeki hareketlenmenin başladığı anlaşılmaktadır.) 20.28; Albay Yusuf Sarı silahlı ve tam teçhizatlı olarak yanındaki silahlı iki asker ile komutanlık katına geldi. 20.32; Yarbay Osman Akkaya tam teçhizatlı olarak komutanlık katına geldi. 20.35; sivil bir şahıs elindeki kamuflaj ve çantayla komutanlık katına çıktı. 20.37; Yusuf Sarı yanındaki askerlerle komutanlık katından ayrıldı. 20.40; Osman Akkaya yanındaki askerlerle komutanlık katından ayrıldı. 20.40; komutanlık katına sivil kıyafetle gelen şahıs kıyafetini değiştirip kamuflajlı olarak komutanlık katından ayrıldı. 20.54; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından aşağıya sırtında tüfekle indi. 21.15; Yiğit, komutanlık katından yeniden geldi. 22.00; Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Mehmet Türk ile yüzbaşılar Murat Sözen ve Vural Dizdaroğlu komutanlık katına geldi. 22.06; bu şahıslar koşarak peş peşe komutanlık katından ayrıldı. 22.09; uzman çavuş Ali Baki İlhan elindeki bir dosyayla komutanlık katına geldi. (Bu şahsın sıkıyönetim emrini Mehmet Nail Yiğit'e getiren şahıs olduğu tespit edildiğinden emrin Yiğit'e getirildiği değerlendirilmektedir.) 22.30-22.32; Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli Albay Durdu Selim Ayçetin ve Yüzbaşı İsmail Menderes Sema sivil kıyafetli olarak komutanlık katına geldi, yine sivil kıyafetle koşarak komutanlık katından ayrıldı. 23.11; Yüzbaşı Özkan Özgenç komutanlık katına geldi. 23.19; Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Sedat Çelik komutanlık katına geldi. 23.33; Mehmet Nail Yiğit komutanlık katından ayrıldı."

- Çatışma, kaçma ve teslim olma süreci

Kamera görüntülerine göre, harekat merkezine gelen tüm subayların, 16 Temmuz sabahı piyade tüfekleri ile saat 04.27-04.29 arasında harekat merkezinden çıkarak gittikleri, şüphelilerin bu anlarda Topkule Kışlası'na giren vatansever asker ve polis ekipleri ile çatışma amacıyla hareket ettikleri aktarılan iddianamede, Harekat Merkezi'nden aşağıya inen şüphelilerin girişteki odadan çelik yelek aldıktan sonra dışarıya çıkarak vatansever asker ve polis birlikleri ile çatışmanın yaşandığı bölgeye doğru hareket ettiklerinin görüldüğü anlatıldı.

Şüphelilerden Yüzbaşı Sedat Engin'in henüz bina içerisinde iken silahına dolduruş yaptığının görüldüğü ve bu görüntüden yola çıkarak şüphelilerin çatışma ihtimalinin bilincinde dışarıya çıktıklarının anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, yaşananlar saat saat şöyle sıralandı:

"Saat 04.36'da binanın kapısında bekleyen askerler, binanın içerisine doğru koşmaya başladı. (Bu görüntülerden bu saat itibarıyla çatışmanın başladığı anlaşılmıştır.) 04.48; çatışmaya giren şüpheliler Tugay Karargah Binası'na girmeye başladı. 04.49; bir şüpheli diz çökmüş olarak polis ekiplerinin bulunduğu yöne hedef aldı. 04.49; aynı şüpheli bu kez merdivenlerde ayakta dururken yine polis ekiplerinin bulunduğu yöne hedef aldı. (Bu eylemleri gerçekleştiren şahsın Yüzbaşı Sedat Çelik olduğu görülmektedir.) 04.48- 05.26; yaşanan çatışmanın ardından polis ekiplerinin geri çekilmesini fırsat bilen darbeci askerler yeniden harekat merkezine geldi. Bazı şüpheliler yaşanan çatışmanın ardından harekat merkezinde üzerilerini değiştirerek sivil kıyafetler giydi ve bu şekilde kışladan kaçtı. 05.25; çatışmanın ardından Musa Odabaş ve Fatih Karabulut harekat merkezine geldi. 05.29; Fatih Karabulut sivil kıyafetli olarak harekat merkezinden ayrıldı.

Saat 08.37; sabaha kadar harekat merkezinde kalan Yarbay Bayram Bekdemir, Uzman Çavuş Savaş Akçam ile dışarıyı ve bina içini kontrol etti. 09.22; özel harekat polisleri harekat merkezinin bulunduğu binaya girdi. 09.25; Savaş Akçam ve Bayram Bekdemir merdiven başında bekledi. Özel harekat polisleri Bekdemir'i gözaltına aldı."

- "Polis ekipleri komutanlık katına geldi"

İddianamede, saat 08.09'da sivil giyimli bir grup askerin nizamiyeye doğru yürüdüğü ve 09.17'de de polis ekiplerinin komutanlık katına gelerek etrafı kontrol ettiğinin görüldüğü vurgulanarak, yaşanan darbe teşebbüsü sırasında 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan kışla dışına çıkan birliklerin, Tugay Harekat Merkezi'nden koordine edildiği ve bu sebeple harekat merkezinde yaşanan olayların tespiti açısından bu yere ait güvenlik kamera görüntülerinin incelendiği aktarıldı.

İddianamede, saat 09.18'de Yarbay Bayram Bekdemir'in harekat merkezine geldiği, 10.37'de sivil olarak buradan ayrıldığının görüldüğü belirtilirken, darbe teşebbüsünün planlayıcılarından oldukları bilinen Uzay Şahin, Murat Yanık ve Mehmet Murat Çelebioğlu'nun saat 11.00'de harekat merkezinin olduğu Tugay Karargah Binası'na girdikten sonra binayı terk ettikleri ve Tugay Kurmay Başkanı Yarbay Osman Akkaya'nın makam odasına girdikleri, bu odaya daha sonra Ömer Korkut ve Yarbay Serbülent Eken'in girdiği anlatıldı.

- Helikopterden vatandaşa ateş

Yaşanan darbe teşebbüsü esnasında 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan çıkan askeri birliklerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal etmek amacıyla Adnan Menderes Bulvarı'na kadar intikal ettikleri, ancak darbe girişiminin haber alınmasıyla birlikte harekete geçen emniyet birimlerinin il emniyet müdürlüğüne gelen yolları trafiğe kapatarak askeri araçların müdürlüğe intikalini engellemeye çalıştıkları bilgisi verilen iddianamede, şu değerlendirme yapıldı:

"Daha sonrasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere devlet büyüklerimizin, darbe teşebbüsünün hukuksuz olduğunu belirtmeleri ve devletin tüm kurumları ile darbecilerin karşısında olduğunu beyan etmeleri ve vatandaşları da hukuksuz darbe teşebbüsüne karşı sokağa inmeye davet etmeleri üzerine vatandaşlar sokağa inmeye başlamışlardır. Emniyet güçlerinin ve vatandaşların mukavemeti ile zor durumda kalan darbeci askerler, takviye birlik talebinde bulunmuşlardır. Bunun üzerine 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan hareketlenen bir helikopter ile bazı asker şahıslar İl Emniyet Müdürlüğü'ne inmek istemişler ancak emniyet güçlerinin yoğun mukavemeti karşısında buraya iniş yapamadan uzaklaşmışlardır. İl Emniyet Müdürlüğü'ne iniş yapamayan helikopter iniş yapabilmek için uygun bir yer ararken Adnan Menderes Caddesi'nde vatandaşlar helikoptere doğru koşmaya başlamıştır. Vatandaşları dağıtmak için helikopter içerisinde bulunan darbeci askerler tarafından vatandaşların üzerine ateş açılmıştır. Açılan ateş sonucunda Mehmet Güder şehit olmuş, Ali Kara, Aydın Deniz ve Muhyettin Ayaz yaralanmıştır."

İddianamede, 15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe teşebbüsü sırasında Topkule ve Baştabya kışlalarının nizamiyelerinde yaşanan olayların aydınlatılabilmesi amacıyla bahse konu noktaları gören güvenlik kamera kayıtlarının da incelendiği belirtildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :