Darbe girişiminin Meclis tanıkları anlatıyor

Darbe girişiminin Meclis tanıkları anlatıyor

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay:- "Eğer Meclise gidişi geciktirirsek, belki darbeciler girecek ve bizim oraya girmemiz imkansız hale gelecekti. Bu nedenle süratle Meclise geldik"- "Atılan bombalar Meclisi ele geçirme operasyonundan ziyade hınç, intikam

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz gecesi, "milletvekillerinden önce darbeciler girmesin" diye süratle Meclise geldiklerini belirterek, "Atılan bombalar Meclisi ele geçirme operasyonundan ziyade hınç, intikam alma, öfke saldırısına dönüştü, onu hissettik." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin Meclis tanığı Akçay, TBMM gece yarısından sabaha kadar bombalanırken, Genel Kurulda ve sığınakta neler yaşadıklarını, AA muhabirine anlattı.

Akçay, o gece aracıyla evine doğru giderken uçakların alçaktan uçtuğunu gördüğünü ifade ederek, "İlk anda bir mana vermiyorsunuz çünkü zaman zaman bu tür şeyler oluyor. Fakat devam edince kuşkulandık, İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nü askerlerin tuttuğunu duyunca darbe olduğunu anladık." ifadelerini kullandı.

Saat 22.30 gibi darbe girişimi olduğunun anlaşıldığını kaydeden Akçay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hemen Başbakan Binali Yıldırım'ı aradığını, kamuoyuna da "MHP'nin darbeye karşı olduğunu" açıkladığını söyledi. Akçay, kendisinin aralarında bulunduğu milletvekillerinin Genel Merkeze geçtiğini ve orada istişarelerde bulunduklarını bildirdi. Akçay, şöyle devam etti:

"Meclis'e sahip çıkılması gerektiği hususu ortaya çıktı. Çünkü, darbeciler tankları önce, Meclisin de aralarında bulunduğu devlet kurumlarına gönderdiler. Genelkurmay Başkanlığından çok sıkıntılı haberler geliyordu, asıl boğuşmanın orada yaşandığı anlaşılıyordu. Neden önce oranın hedef alındığını tahmin etmek zor değil. Çünkü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşik yapısının, komuta kademesinin böyle bir müdahaleye izin vermeyeceği, cunta yapılanmalarına karşı çıkacağı aşikardı.

Eğer Meclise gidişi geciktirirsek, belki darbeciler girecek ve bizim oraya girmemiz imkansız hale gelecekti. Bu nedenle Genel Başkanımızın da bilgisi dahilinde süratle Meclise geldik. Bu sırada, genel merkezimizin bütün ışıkları yanmıştı ve Genel Başkanımız hadiseyi oradan takip ediyordu. AK Parti ve CHP'li milletvekilleriyle Mecliste toplanmaya başladık. 'Konuşmalarımızı yapalım, ortak tavrımızı deklare edelim, darbeye karşı duralım.' dedik."

Akçay, FETÖ darbesinin bütün demokratik siyasi kurumları, millet iradesini yok etmeye yönelik olduğunu belirterek, "Darbeler her ne kadar iktidara yönelik yapılıyor görünse de bütün demokratik siyasi kurumları hedef alır aslında." dedi.

- "Konuşmalar yapılırken bombalar atılmaya başlandı"

Milletvekilleri olarak ilk görevlerinin Meclise sahip çıkmak olduğunu, TBMM'ye gelerek bunu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akçay, "Genel Kurulda konuşmalar yapılırken bombalar atılmaya başlandı. Belli ki darbeciler de Meclisi takip ediyorlardı. Atılan bombalar Meclisi ele geçirme operasyonundan ziyade hınç, intikam alma, öfke saldırısına dönüştü, onu hissettik. Hatta helikopterlerle girmeye çalışmışlar, ancak Meclis emniyet güçlerinin müdahalesiyle giremediler, tanklar da giremedi." değerlendirmesini yaptı.

MHP Grup Başkanvekili Akçay, bombalar atılınca hemen Genel Kurul Salonunu terketmediklerini, konuşmalar bitince sığınağa indiklerini ve geceyi orada geçirdiklerini kaydetti.

Sığınakta sürekli olarak darbe girişimi ile ilgili değerlendirmeler ve istişareler yaptıklarını, olabilecekleri öngörmeye çalıştıklarını belirten Akçay, sabah saatlerinde TBMM Genel Kurulunu tekrar toplayarak darbeyi kınayan konuşmalar yaptıklarını söyledi.

Erkan Akçay, şöyle konuştu:

"Çok üzücü ve vahim bir durumdu yaşananlar. Darbecilerin başarılı olmasına, hükümeti, devleti, Meclisi, Genelkurmay Başkanlığını ele geçirmesine mani olundu. Milletçe demokrasinin, milli iradenin yanında durulmuştur, milletimiz hukuk dışılığa prim vermemiştir. TBMM, siyasi partiler ve devletin diğer kurumları darbeye dur demiştir, böylece bu badire şimdilik atlatılmıştır. Darbenin yaralarının hep birlikte bir an önce sarılması lazım. Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiyerarşik komuta kademesinin derhal ve süratle normal, rutin görevlerini yapar hale gelmesi lazım. Çünkü, etrafımız ateş çemberi, içeride bir sürü düşmanımız var. Türk Silahlı Kuvvetlerinde darbe teşebbüsüne katılanlar var ama bunlar çok küçük bir grup, çok büyük bir çoğunluk buna prim vermedi, karşı çıktı, bazıları şehit oldu."

- "Türkiye normal rutinine dönmeli"

Askeri kışlaların girişlerinin iş makinaları ile çevrildiğini kaydeden Akçay, "Bunlara artık bir son vermek lazım. Bu yaşananlar o kuruma zarar verir. Kışlaların önünde demokratik niyetle başlayan gösteriler provokatörlere hizmet eder duruma da gelebilir. Gösterileri asker düşmanlığına dönüştürmek isteyen kesimler de var. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Kışlaların önündeki gösteriler ve şovlar bir an önce bitirilmelidir." sözlerini sarfetti.

Erkan Akçay, darbe girişiminden sonra binlerce gözaltı kararı alındığını belirterek, "İstihbarat zaafiyeti var mı? deniliyor. Bence istihbarat zaafiyetinden önce, yönetim zaafiyeti olduğu ortaya çıkıyor. Sen 15 bin kişiyi bir günde açığa alabiliyorsan, demek ki bir istihbaratın var. Cadı avı başlatmamak lazım, bu da bir darbe gibi topluma ayrı bir darbe verir. Adalet; suçsuz, günahsız insanlarla suçluyu ayırt etmek zorundadır. Yeni mağduriyetler yaratmamak lazım. Paralelleri tasfiye ediyorum derken; paralel olmayanları, darbeyi prim vermeyenleri mağdur etmemek lazım. Bu, düşmanın ekmeğine yağ sürer. Buna dikkat etmek lazım. Türkiye normal rutinine dönmeli." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :