Darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay çatı" davasına devam edildi

Darbe girişimine ilişkin "Genelkurmay çatı" davasına devam edildi

Sanık Kurt, o gece kanunsuz hiçbir emir almadığını ve vermediğini, darbe faaliyetlerine katılmadığını, FETÖ ya da başka bir örgüt mensubu olmadığını savundu.

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 kişinin yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, olay tarihinde kurmay albay rütbesiyle Genelkurmay Harekat Başkanlığında görev yapan sanık Özcan Kurt savunma yaptı.

Genelkurmay Harekat Başkanlığına 2012'de proje subayı olarak atandığını, 2016 Nisan atamalarıyla Afganistan'da tabur komutanı olarak görevlendirildiğini ifade eden Kurt, birliğinden 15 Temmuz'da ilişik kesip 18 Temmuz'da yeni birliğine katılacağı için darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'a doğru elindeki işleri bitirmek için sürekli fazla mesai yaptığını savundu.

15 Temmuz'da gerekli evrakları temin etmeye çalıştığını ve mesai arkadaşlarıyla vedalaştığını anlatan Kurt, şube müdürünün eksiklerini tamamlayıp öyle gitmesi yönündeki emri nedeniyle 15 Temmuz'da da mesaiye kaldığını ifade etti.

İşlerini bitirip çıkmaya hazırlandığı sırada silah sesleri duyduğunu ve bahçeye çıktığını dile getiren Kurt, askeri personelin emniyeti sağlamaya çalıştığını gördüğünü, silah seslerinin devam etmesi nedeniyle daha güvenli olduğunu düşündüğü sosyal tesisler bölgesine geçtiğini kaydetti.

Yaşananlar nedeniyle son dönemde sürekli yapılan terör saldırısı ikazlarının aklına geldiğini ileri süren Kurt, benzer bir saldırı olabileceğini, karargah binasından sesler gelmesi nedeniyle de çatışmaların buraya kadar yayıldığını düşündüğünü savundu.

Kurt, etrafta gördüğü silahlı askerlerin olaylara müdahale eden destek kıtası personeli olduğunu düşündüğünü, inen helikopterlerin ise bu personele takviye getirdiğini sandığını öne sürdü.

Daha sonra kapalı bir binaya girdiğini, çatışma ortamından çekindiği için buradan çıkamadığını savunan Kurt, silah seslerinin azaldığı bir anda odasına geçtiğini söyledi.

Hedef olmamak için televizyonu ve ışığı açmadığını ileri süren Kurt, askeri hattan eşini arayıp iyi olduğunu söylediğini, amirlerine ise ulaşamadığını iddia etti. Kurt, yalnızca vardiya amirine ulaştığını, onun da olayı bilmediğini söyleyerek telefonu kapadığını anlattı.

Hava aydınlandığında perdeyi kapatıp kısa süre televizyonu açtığını ifade eden Kurt, terör saldırısı sandığı olayların darbe girişimi olduğunu ve bastırıldığını öğrendiğini kaydetti.

Darbe girişiminin bastırıldığı yönündeki haber üzerine neler olduğunu görmek için kuzey nizamiyeye gittiğini aktaran Kurt, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı personeli ile 28. Mekanize Piyade Tugayı tank personelinin toplandığını gördüğünü bildirdi.

Yeniden odasına geçtiğini belirten Kurt, öğleye doğru karargaha operasyon yapılacağını duyması üzerine karargahtan ayrıldığını ve emniyet güçlerince gözaltına alındığını ifade etti.

Sanık Kurt, o gece kanunsuz hiçbir emir almadığını ve vermediğini, darbe faaliyetlerine katılmadığını, FETÖ ya da başka bir örgüt mensubu olmadığını savundu.

Duruşma yarın sanık savunmalarıyla devam edecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :