Darbe girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerindeki olaylara ilişkin dava

Darbe girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerindeki olaylara ilişkin dava

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılandığı davanın 9'uncu duruşması başladı

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılandığı davanın 9'uncu duruşması başladı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmaya 30 tutuklu, 6 tutuksuz sanık katıldı.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, cezaevinde görüş günü olduğu için bir kısım tutuklu sanığın duruşmaya öğleden sonra katılacağını söyleyerek, sanıkların tahliye taleplerini aldı.

Tutuklu sanıklardan Yiğit Erdursun, geçen hafta tutuklandığını, 6 gün sonra düğünü olacağını belirterek, mahkeme heyetini ve rütbeli herkesi düğününe çağırmak istediğini ifade etti. Erdursun, tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Rüstem Üstünel'in "Harp esiri edildim" sözleri üzerine ise Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, "Esir edildim diyorsun. Başka bir ülke hesabına mı çalışıyordun?" diye sordu.

Bunun üzerine Üstünel, "Ne tahliye, ne beraat istiyorum. Sadece kaldıysa adalet istiyorum." dedi.

Mahkeme Başkanı Öztürk de "Mahkeme adaletli karar verecektir. Kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

Söz alan diğer sanıklar da tahliyelerini istedi.

Duruşma, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz'da Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerini kontrol altına almaya çalışan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi personeline ilişkin hazırlanan iddianamede, 29’u tutuklu 117 sanık yer alıyor.

İddianamede, tüm sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede ayrıca "kasten yaralama" suçundan sanıklar üsteğmen Ersin Gelen ve yüzbaşı Süleyman Yıldırım hakkında 6 yıldan 18'er yıla kadar, sanık yüzbaşı Rüstem Üstünel hakkında 4 yıldan 11 yıla kadar, sanık Ali Özler hakkında da 9,5 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Mahkeme, davanın 5'inci duruşmasında tutuksuz 23 sanığın tutuklanmasına karar vermişti. Bu sebeple tutuklu sanık sayısı 50'ye yükseldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :