Darbe gecesi İyidil'e korumalık yapan binbaşı savunma yaptı

Darbe gecesi İyidil'e korumalık yapan binbaşı savunma yaptı

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski korgeneral İyidil'in de bulunduğu 7 sanıklı davada, 15 Temmuz akşamı İyidil'e sabah saatlerine kadar korumalık yapan t

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski korgeneral Metin İyidil'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, darbe girişimi sırasında İyidil'e korumalık yapan tutuksuz sanık eski binbaşı Ersal Duman hakim karşısına çıktı.

15 Temmuz'dan önce EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmında gözlem subayı olarak görev yaptığını belirten Duman, örgüt üyesi olmadığını, yaşamı boyunca FETÖ karşısında durduğunu iddia etti.

Askeri okulda öğrenci olduğu sırada namaz kılmaya özen gösterdiğini, dini hassasiyeti nedeniyle bazı öğretmen subayların hedefi haline geldiğini öne süren Duman, gördüğü baskılara rağmen hiçbir zaman takiye yapmadığını, inandığı gibi yaşamaya özen gösterdiğini savundu.

FETÖ mensubu askerlerin deşifre olmamak için her türlü yola başvurduklarının itirafçı beyanlarında açıkça ortaya çıktığına işaret eden Duman, "Eğer FETÖ'cü olsaydım onlar gibi bulunduğum yerde deşifre olmamak için ortama uyar, dini vecibelerimi yerine getirmezdim." ifadesini kullandı.

15 Temmuz akşamı evde bulunduğu sırada televizyonda İstanbul'daki köprülerin askerler tarafından kapatıldığına ilişkin haberleri izlediğini anlatan Duman, Başbakan Binali Yıldırım'ın "ordu içindeki bir grubun kalkışması" şeklindeki açıklamasıyla darbe girişiminden haberdar olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine bilgi almak için EDOK Faaliyet İzleme Merkezini aradığını, telefona çıkan kadın bir binbaşının burayı bir daha aramaması için kendisini sert bir şekilde uyardığını öne süren Duman, şöyle devam etti:

"Amirlerim, ailem ve arkadaşlarımla görüştüm. Darbenin FETÖ'cülerin işi olduğunu söylediler. Görüştüğüm asker arkadaşlarımla darbecilere karşı direniş göstermemiz gerektiği konusunda hem fikir olduk. Kamuflajlarımı giyip silahımı kuşandıktan sonra televizyon izlemeye devam ettim. Bu sürede televizyona çıkıp darbe aleyhinde açıklama yapan komutanların darbecilere karşı vatansever subayların alanlara çıkması ya da bir girişimde bulunmalarına yönelik emir vermesini bekledim ancak hiçbiri bu yönde bir açıklama yapmadı."

- "Darbecileri ilk kez gördüm"

İlerleyen saatlerde darbecilere karşı mücadele etmek için evinin de bulunduğu Çağlayan Askeri Lojmanlarındaki sosyal tesislerin nizamiyesine gittiğini savunan Duman, burada Üsteğmen Yavuz Kaplan'ın da aralarında bulunduğu bir grup askerle karşılaştığını söyledi.

Üsteğmen Yavuz aracılığıyla Yarbay Nurettin Olcay ile telefonda görüştüğünü anlatan Duman, "Yarbay Nurettin darbecilerin Zırhlı Birlikleri ele geçirdiklerini, bir generalin ortada dolaşıp komutan olduğunu söylediğini aktardı. Bu görüşmemizden sonra onun darbe karşıtı bir tutum gösterdiği için emrine girdim. Nizamiye kapısını tutan belediye araçlarının şoförlerine beni Zırhlı Birliklere bırakmalarını istedim. Nurettin yarbay beni nizamiyede aldı. Karargaha gidip, orada ilk defa darbeyi yöneten general ve subayları gördüm." diye konuştu.

Burada bulunduğu sırada sanık eski korgeneral Metin İyidil'in bir grupla görüştüğüne şahit olduğunu aktaran Duman, bir zaman sonra İyidil'e başka bir karargahın personeli olduğunu, darbecilere karşı mücadele etmek için burada bulunduğunu söylediğini iddia etti.

Bunun üzerine İyidil'in kendisine korumalık yapması için emir verdiğini söyleyen Duman, bu emri kabul ederek İyidil'e gittiği yerlerde koruma olarak eşlik ettiğini, sabah saatlerinde ise evine döndüğünü belirtti.

Televizyonlarda İyidil'in darbe girişiminde yer aldığını öğrenince şaşkınlık yaşadığını savunan Duman, tutuklandıktan 7 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildiğini söyledi.

Çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu'nun "Gece boyunca İyidil'in yanındaydın. O sırada İyidil karargaha gelenlerle yaptığı görüşmede neler söyledi?" sorusuna Duman, İyidil'in o akşam yaptığı görüşmelerin içeriklerini hatırlayamadığını iddia etti.

Öte yandan, bugün savunma yapması beklenen davanın bir numaralı sanığı eski korgeneral İyidil, sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldığı için duruşmada hazır edilememişti.

Mahkeme Başkanı Otçu, İyidil'in sağlık durumunun elvermesi halinde yarın savunmasının alınacağını söyledi.

Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :