Dar Gelirlilerin Yüzü "Askıda Paylaşmak Var"la Gülüyor

Dar Gelirlilerin Yüzü "Askıda Paylaşmak Var"la Gülüyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Esnaf ve Sanatkarlar Odasınca hayata geçirilen "Askıda Paylaşmak Var Projesi" kapsamında, dar gelirli vatandaşlar, proje ortağı iş yerlerinden ücretsiz alışveriş yapıyor

YOZGAT (AA) - ŞAHİN ÖZMEN - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından hayata geçirilen "Askıda Paylaşmak Var Projesi" kapsamında, anlaşmalı iş yerleri, hayırseverlerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Bu kapsamda, projeye destek veren iş yerleri vitrinlerine projenin logosunu asıyor. Bunu gören yardımseverler, alışveriş yaparken istedikleri miktarda ürün karşılığı parayı iş yerine veriyor. İş yeri sahibi de biriken para karşılığı ürünü yardıma muhtaç vatandaşlara dağıtıyor.

Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Siftah bizden, bereket Allah'tan" gibi başarıyla uygulanan bir projeden sonra, "Askıda Paylaşmak Var" isimli sosyal sorumluluk projesini de hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Projenin amacının, insanların büyük oranda unuttuğu paylaşma olgusunu güçlendirmek ve aynı zamanda muhtaç insanlara el uzatmak olduğunu belirten Aktaş, böylece Ahilik geleneğinde var olan paylaşmayı yeniden ön plana çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

"Komşusu açken, tok yatan bizden değildir" hadisinden yola çıkarak bu projeyi hazırladıklarını ifade eden Mehmet Aktaş, şunları söyledi:

"Bu proje yıllar öncesinde 'Askıda ekmek var' adı altında zaten uygulanıyordu. Ancak, hayırsever vatandaşlarımız yalnızca fırından ekmek alırken askıya ekmek parası bırakıyordu. Biz bunun böyle olmadığını, muhtaç insanların ekmek dışında, manavdaki meyve ve sebzeye, kuruyemişçideki kuruyemişe, lokantadaki dönere, bakkaldaki çikolataya ihtiyaçları olabileceğini vurgulamak ve bunlara dikkat çekmek adına projemizin ismini ‘Askıda Paylaşmak Var’ olarak koyduk. Projemizi kenar mahallelerden başlattık. Bunun nedeni de ihtiyacı olan birçok ailenin bu mahallelerde ikamet etmesidir."

Projenin gönüllülük esasına dayandığını, vitrininde ya da duvarında projenin logosu bulunan her esnafın proje ortağı olduğunu ve esnafın projeye yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Aktaş, salı günü başlattıkları projeye katılan esnaf sayısının kısa sürede 20'yi aştığını bildirdi.

Proje kapsamında yardım edenin de alanın da birbirini görmediğini, İslam'da yardımlaşmanın da bu anlayış üzerine kurulduğunu belirten Mehmet Aktaş, "İnsanlarımız, logomuzun olduğu manava girip 1 kilo elma aldığında, 2 kilo elma parası veriyor. Bunun 1 kilosunun ücreti askıya gidiyor. Böylelikle siz sevabınızı, hayrınızı işlemiş oluyorsunuz. Bundan sonraki tüm görev esnaf arkadaşımıza düşüyor. Bunun bütün vebali, günahı, sevabı onun boynuna. Bunu, gerçekten yardıma muhtaç birine ulaştırdığı zaman, hayır yapan kime yaptığını, hayrı alan da kimden aldığını bilmiyor. Böylelikle riyayı da önlemiş, hayrı yerine ulaştırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

- Esnaf uygulamadan memnun

İlçede manavlık yapan Ömer Babayiğit, projeyi çok beğendiğini, daha birçok insanın duymamasına rağmen şimdiden askıda elma ve portakal biriktiğini, bunları deftere kaydettiğini, muhtaç birileri geldiğinde onlara vereceğini söyledi.

Dönercilik yapan İsmail Öztürk de askıda 5 döner parası biriktiğini ve lokantaya gelen muhtaç vatandaşlara ikram edeceğini belirtti.

Market sahibi Abdulsamet Ebedi ise böyle bir uygulamaya ilk kez şahit olduğunu ve çok beğendiğini ifade ederek, "Marketimize astığımız levha müşterilerimizin dikkatini çekiyor, güzel düşünülmüş bir proje. Şu anda 4-5 kişi de askıya para bırakmış durumda. İnşallah muhtaç vatandaşlarımıza bu yardımları ulaştıracağız" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı