Danimarka'da Yezidiler için yardım kampanyası

Danimarka'da Yezidiler için yardım kampanyası

İranlı bir kadın aktivist ile Yezidi Kültür Derneğince başlatılan kampanya nedeniyle düzenlenen geceye çok sayıda siyasetçi katıldı

KOPENHAG (AA) - Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden kaçan Yezidiler için başlatılan yardım kampanyası nedeniyle Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gece düzenlendi. 

Irak'ın kuzeyindeki Şengal'den IŞİD saldırıları sonucunda kaçan ve bir kısmı Türkiye'ye sığınan Yezidilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Danimarka'da yardım kampanyası yürütülüyor. İranlı kadın aktivist Sorat Cemşidi ile Yezidi Kültür Derneğince başlatılan kampanya kapsamında bir hesap açılarak çeşitli platformlardan yardım çağrıları yapıldı. Ayrıca kampanyaya destek amacıyla başkent Kopenhag'ın Valby semtinde düzenlenen geceye Irak'ın Kopenhag Büyükelçisi ile siyasetçiler Villo Sigurdsson, Yıldız Akdoğan, Serdal Benli, Pernille Frahm ve Enhedslisten milletvekili Nicolai Villumsen katıldı.

Müzisyenler Fuat Talay ve Cahit Ece, Danimarkalı müzik grubu Chambers ile komedyen Omar Marzouk'un da sahne aldığı etkinlikte konuşma yapan milletvekili Nicolai Villumsen, IŞİD'in dünyanın en vahşi örgütü olduğunu ve kendilerine benzemeyen herkesi yok etmeyi planladıklarını söyledi. Yezidilerin yaşadıklarını tahmin etmenin zor olduğunu ancak acılarını paylaştığını ifade eden Villumsen, Danimarka'nın bir uçak göndermesi konusunda meclisin aldığı kararın memnuniyet verici olduğunu ancak göç nedeniyle Kürt bölgesinde gıda fiyatları çok arttığından Danimarka olarak orada halkın ihtiyacı olan herşey için el uzatmaları gerektiğini belirtti. 

Yezidi Kültür Derneği Başkanı Yılmaz Yıldız da Irak'taki durum nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) 1,5 milyon insanın sığındığını bu nedenle bölge hükümetinin herşeye yetişemeyeceği düşüncesiyle kampanya düzenlediklerini söyledi. Yıldız, topladıkları yardımları, göç etmiş Yezidilere bir komisyon halinde kendi elleriyle ulaştıracaklarını kaydetti.

İranlı aktivist Cemşidi ise politik hiçbir hareketle ilgisi olmadığını ancak insan olarak birşeyler yapmak istediğinden yardım konusunda birçok kuruluşu bir araya getirdiğini ifade etti. Çalışmasına başladıktan sonra Yezidi Kültür Derneğinin de benzer bir faaliyet yaptığını duyarak birlikte hareket etmeye başladıklarını anlatan Cemşidi, çabaları sonucunda çok sayıda kuruluşun geceye de katıldığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı