Danimarka’da kara para aklama skandalı

Danimarka’da kara para aklama skandalı

Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank'da yaşanan yolsuzluk iddialarının gün yüzüne çıkması üzerine incelemeye alındı.

Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank'da yaşanan yolsuzluk iddialarının gün yüzüne çıkması üzerine incelemeye alındı.

Amerika Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Mali Denetim Otoritesi Danimarka'nın en büyük bankasında yaşanan yolsuzluk iddialarının gün yüzüne çıkması üzerine Danske Bank'ı, Amerika'nın ulusal güvenliğini tehdit ve teröre finansman şüphesiyle incelemeye aldı.

Olayda Rus gizli servisi FSB, Putin ve Azerbaycan hükumeti izleri

150 milyar doları geçkin kara paranın Estonya'daki Danske bank şubeleri üzerinden 2007-2015 yılları arasında aklandığı açıklanırken, şüpheli para transferleri arasında Azerbeycan hükumeti yetkilileri, Vladimir Putin'in kuzeni Igor Putin ve Rus gizli servisi FSB'ye yakın isimlerin olduğu iddia edildi.

Banka müdürü 2013 yılında uyarıldı

Bankanın Azerbaycan, Rusya ve Moldova gibi ülkelere yasa dışı para çıkışının olduğu tespit edilirken, Banka Genel Müdürü Thomas F. Borgen'in 2013 yılında bir toplantıda JPMorgan yetkililerince uyarılarak Estonya'daki Danske Bank şubelerinin rakiplerine göre olağanüstü para giriş çıkış yaptıklarını tespit ettiklerini, olayın kara para aklama şüphesiyle incelenmesi gerektiğini söylediklerini fakat Thomas F. Borgen'in olayı incelemek yerine örtbas ettirdiği iddia edilirken, bir üst düzey banka çalışanının yönetim kurulu üyelerini uyararak Estonya'da ki şubelerde kara paranın aklandığını bildirdiği bir mektup yazdığı, mektubun ise dikkate alınmadığı bilgisine ulaşıldı.

Banka 19 Eylül'de iç denetim raporunu açıklayacak

Danske Bank yetkililerinin basına yaptığı açıklamada 2007-2015 yılları arasında Estonya şubelerinden dışa transfer edilen 960 milyar Danimarka kronunun kara para aklama şüphesiyle özel bir çalışma grubu tarafından incelenmeye alındığını 19 Eylül'de iç denetim raporunun kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

Banka hisseleri düşüşte

Amerika kurumlarınca olayın incelediğinin basında yer bulması üzerine bankanın hisseleri borsada hızlı düşüşe geçerek müşterilerinin tedirgin olduğu bundan dolayı hisselerini hızla elden çıkarmaya yöneldikleri gözlemlendi.

Özel Ekonomik ve Uluslararası Suçlar Savcılığı'ndan açıklama

Özel Ekonomik ve Uluslararası Suçlar Savcılığı (SOIK) kara para aklama ile ilgili olası suçlar için Danske Bank aleyhinde cezai soruşturma başlatıldığını ve araştırmaya uluslararası ortaklarının da müdahil edildiğini duyurdu.

Olayı araştırması için eski istihbarat şefi görevlendirildi

Eski Polis İstihbarat Servisi (PET) Jens Madsen kara para aklama ve teröre finans kapsamında olay araştırması için Danske Bank tarafından görevlendirildiği kamuoyuna duyuruldu.

Kaynak:Haber Kaynağı