Danimarka'da IŞİD'le mücadele

Danimarka'da IŞİD'le mücadele

Danimarka istihbaratına göre Suriye'de savaşıp dönen 28 Danimarkalı, Ortadoğu'da IŞİD saflarında savaştığı sırada Danimarka'dan işsizlik parası aldı

KOPENHAG (AA) - Suriye'de savaşıp dönüş yapan 28 Danimarka vatandaşının savaştıkları sırada kendi ülkelerinden işsizlik parası aldıkları ve araştırmaları sonuçlanan 15 kişiden bu parayı iade etmelerinin istendiği bildirildi.

Danimarka Polis İstihbaratının (PET) açıkladığı raporlara göre, 100 dolayında Danimarka vatandaşı, savaşmak için Ortadoğu'ya gitti. Bunlardan bir kısmının hayatını kaybettiği, 50 kadarının ise dönüş yaptığı belirtiliyor. Ortadoğu'da savaşıp dönenleri takibe alan ve çeşitli kurumların verilerini inceleyen PET, bunlardan 28'inin işsizlik yardımından yararlandığını ortaya çıkardı.

Bu kişilerden bazıları hakkında yeterli belge olmadığı için işlem yapılamadığı ancak 15'inden aldıkları parayı iade etmelerinin istendiği ve bazıları hakkındaki sürecin devam ettiği kaydedildi.

BT gazetesine durumu değerlendiren Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, ortaya çıkan bu durumun çok önemli olduğunu söyledi. Ortadoğu'da radikal gruplar içinde savaşanların döndüklerinde cezaevine atılmaları konusundaki istekleri sorulan Frederiksen, kanıtsız ve mahkeme kararı olmadan kimseyi cezaevine atamayacaklarını ancak gereken araştırmaların mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti. 

Danimarka'da işsiz kalanlara 2 yıl boyunca aylık asgari 8 bin Danimarka kronu (yaklaşık 3 bin lira) işsizlik yardımı yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı