Danimarka'da alkol bağımlılığıyla mücadele

Danimarka'da alkol bağımlılığıyla mücadele

Alkol bağımlılarına tedavi ve danışmanlık hizmeti veren ''Laenke'' adlı sağlık kuruluşu, soruna dikkati çekmek için Kopenhag'da 4 bin boş içki şişesi sergiledi

KOPENHAG (AA) - 500 binden fazla kişinin alkol bağımlısı olduğu ve yılda 6 bin kişinin alkol nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilen 5,5 milyon nüfuslu Danimarka'da soruna dikkati çekmek için bir sağlık kuruluşu tarafından bir eylem yapıldı.

Ülkede giderek daha da büyüyen alkol sorununa dikkati çekmek isteyen ''Laenke'' adlı sağlık kuruluşu, başkent Kopenhag'ın ana istasyon binasında  4 bin boş alkollü içecek şişesini sergiledi.

Alkol bağımlılarına tedavi ve danışmanlık hizmeti veren Laenke'nin, "Alkol konusunda konuşmaya var mısınız" sloganıyla başlattığı eylem, günde on binlerce insanın giriş çıkış yaptığı istasyon binasında büyük ilgi gördü.

Serginin başında bekleyen sağlık görevlileri, fotoğraf çeken ve eylemin neyi amaçladığını soranlara ülkedeki alkol kullanımı ve bağımlıların durumu ile verdikleri hizmetleri anlattı.

Laenke görevlileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, 5,5 milyon nüfuslu Danimarka'da 500 binden fazla kişinin alkolik olduğunu, bunun nüfusun yaklaşık onda birine denk düştüğünü söyledi.

Kadınlarda haftada 7, erkeklerde ise 10 biradan fazla alkol tüketenleri bağımlı kabul ettiklerine işaret eden görevliler, Danimarkalıların yoğun şekilde alkol kullandığını, bunun başta çocuklar olmak üzere aileye, çalışma hayatına ve ekonomiye büyük zarar verdiğini belirtti. Görevliler, "Aslında verdiği zararları tam hesaplamak mümkün değil ancak yılda 6 bin kişi alkol kullanımından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Alkollü araç kullanımından kaynaklanan trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kaybı var. Ortalama olarak her belediye alkolden kaynaklanan çeşitli giderler için yılda 5,3 milyon kron harcama yapıyor" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı