Danimarka sığınmacıların mallarına el koydu!

Danimarka sığınmacıların mallarına el koydu!

Danimarka'da yasalaşan mücevher yasası ilk kez uygulandı. Danimarka'ya girerek sığınma talebinde bulunan beş kişinin üzerinde bulunan yaklaşık 10 bin 500 Euro'ya polis tarafından el koyuldu.

Geçen yılki sığınmacı dalgasından sonra Danimarka’nın yasalaştırdığı ‘mücevher yasası’ ilk kez uygulandı. Danimarka’ya girerek sığınma talebinde bulunan beş kişinin üzerlerindeki yaklaşık 10 bin 500 Euro’ya Danimarka polisi yasa gereği el koydu.

Üçü erkek ikisi kadın beş İran vatandaşı sığınmacı sahte kimliklerle geldikleri Kastrup Havalimanı’nda sığınma talebinde bulundular. Sığınmacıların üzerlerinde bulunan yasa gereği paraya el konuldu.

BİN 350 EURO ÜZERİ NAKİT PARA...

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında uluslararası kamuoyunda çok tartışılan ‘mücevher yasası’ Danimarka parlamentosunda kabul edilmişti. Yasa varlıklı sığınmacıların Danimarka’da kalış sürelerinde yaşamlarını kendilerinin idame ettirmeleri gerektiği gerekçesiyle çıkarılmıştı.

Yasa sığınmacıların üzerlerindeki 1.350 Euro üzerindeki nakit para ile değerli mücevherlerinin el konulmasını öngörüyordu. Ancak cep telefonu, saat ve evlilik yüzüğü gibi manevi değeri olan varlıklara ise el konulmuyor.

Danimarka Yabancılar ve Entegrasyon Bakanı Inger Stojberg uygulamayı savunurken Sosyalist Halk Partisi sözcüsü Jacob Mark ise yasayı ve uygulamayı "sığınmacıların kaçış yolunda ellerindeki son varlıklarına" el konulduğu gerekçesiyle eleştirdi.