Danimarka Adalet Bakanı Frederiksen'den Polise Eleştiri

Danimarka Adalet Bakanı Frederiksen'den Polise Eleştiri

Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'da 14-15 Şubat'ta yaşanan terör saldırılarında polisin ihmalkar kaldığını söyledi

Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Kraliyet Polisinin 14-15 Şubat'ta Kopenhag'da yaşanan terör eylemleri sırasında birçok noktada ihmalkar kaldığını, bunun açıklanabilir bir durum olmadığını bildirdi. 

Frederiksen, Kraliyet Polisinin terör saldırılarıyla ilgili  hazırladığı raporu, düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Frederiksen, rapora göre, Krudttönden Kültür Evine düzenlenen saldırı sonrasında hedef alınan sinagogta özel bur kutlama olmasına karşın polisin önlem almak için üç saat beklediğine dikkati çekti. Frederiksen, diğer Yahudi kurumlarının çevresinde de tedbir alınması için altı saat beklenildiğini, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.

Adalet Bakanı Frederiksen, "Bu çok uzun bir süre. Özellikle de istihbaratın kendi yaptığı Yahudi azınlığımıza karşı tehdit değerlendirmesi göz önünde bulundurulduğunda. Bu anlaşılacağı üzere tatmin edici bir durum değil. İlk saldırıdan sonra sinagog çevresinde hemen bir güvenlik tedbiri alınmaması bir eksikliğin olduğunu gösteriyor. Bu açıklanabilecek bir durum değil, çünkü biz Danimarka ve Avrupa genelinde Yahudilerin hedef haline geldiğini daha önce görmüştük" diye konuştu. 

- "Failin hemen yakalanması başarıdır"

Mette Frederiksen, bütün eleştirilere karşın polisin ilk saldırıdan sadece yarım gün sonra saldırganın bulunarak etkisiz hale getirilmesinin başarı olduğunu ve bu konuda polisin kutlanması gerektiğini ifade etti.

Frederiksen, istihbarat teşkilatı şefi Mads Jensen'in istifası hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı. Gazetecilerin, Jensen'in görevden mi alındığı yoksa istifa mı ettiği yönündeki soruları üzerine, konuyla ilgili açıklama yaptığını söylemekle yetindi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı