Dalyan Kanalı'nda cesedi bulunan genç kız

Dalyan Kanalı'nda cesedi bulunan genç kız

Ortaca ilçesinde, Dalyan Kanalı'nda cesedi bulunan Cansu Kaya'nın öldürülmesiyle ilgili tutuklu iki sanığın yargılanmasına başlandı

MUĞLA (AA) - Ortaca ilçesinde Dalyan Kanalı'nda cesedi bulunan Cansu Kaya'nın öldürülmesiyle ilgili tutuklu iki sanığın yargılanmasına başlandı.

Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar, Poyraz Ç. ve Necati D, öldürülen Cansu Kaya'nın (18) babası Osman, annesi Güler, ablası Burcu Kaya, tarafların avukatları ile İstanbul, İzmir ve Muğla'daki Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilicileri katıldı.

Duruşmada, "kasten öldürme", "cinsel istismar" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yargılanan sanıkların savunmaları alındı.

Sanıklardan Necati D, savunmasında olay gecesi görüştükleri Kaya ile arkadaşlarına ait teknede oturduklarını söyledi.

Kaya'nın yüzmek istediğini ve kendisinin karşı çıkmasına rağmen ısrara dayanamayarak kanala girmesine izin verdiğini dile getiren Necati D, "Cansu yüzmeyi bilmediği için önce Poyraz Ç, suya girdi. Ardından da Cansu üzerindekileri çıkararak iç çamaşırıyla suya atladı ancak bir daha yüzeye çıkmadı. Daha önce dalgıçlık yaptığım için teknedeki dalgıç feneriyle suya girdim. Poyraz Ç. ile yaklaşık 1 saat aradık ancak bulamadık" dedi.

Olay sonrası paniğe kapıldıklarını kaydeden Necati D, çevredeki eğlence mekanlarından müzik sesi geldiği için kimseden yardım isteyemediklerini belirtti.

Necati D, Cansu’nun çantasını ve kıyafetlerini tekneden alarak otomobillerinin bagajına koyduklarını, daha sonra kıyafetleri İztuzu Plaj yolundaki köprüden kanala attıklarını, otomobilde kaldığını fark ettikleri cep telefonunu da farklı bir noktada yine kanala attıklarını ifade etti.

 - "İlişkimiz olmadı"

Cansu Kaya ile cinsel ilişki yaşamadıklarını ifade eden Necati D, şunları anlattı:

 “Cansu benim kardeşim gibiydi. Boğazını kesinlikle sıkmadım. Şiddet de uygulamadık. Olaydan bir gün sonra ablası aradı. Cansu’yu sordu. Gece 10 dakika görüştüğümüzü söyledim. Jandarmaya gidip bu şekilde ifade verdim. Daha sonra Poyraz Ç. ile görüştük. ‘Yaşananları anlatalım’ dedik. Olayı anlattık ve gözaltına alındık.”

Diğer sanık Poyraz Ç. ise Necati D'nin ifadesine benzer ifade vererek, Kaya'nın boğazını sıkmadığını ve vücudundaki yaraların nasıl oluştuğunu bilmediğini söyledi.

Sanık savunmalarının ardından öldürülen genç kızın babası Osman Kaya’ya davaya katılıp katılmayacağı soruldu. Davaya katılmak istediğini söyleyen Kaya, sanık ifadelerini kabul etmediğini belirtti.

Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep eden Kaya, sanıklara dönerek “Kızımı öldürenler bunlar. Adli tıp raporlarında sabittir” diye konuştu.

Kaya’nın annesi Gülen Kaya da sanıklardan şikayetçi olduğunu ve en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

 - "Arama çalışmasına sanıklar da katılmış"

Tanık sıfatıyla dinlenen Kaya’nın ablası Burcu Kaya ise Necati D'nin kardeşini arama çalışmalarına katıldığını hatırlattı.

Olay gecesi kardeşiyle konuştuğunu, ertesi gün aradığında ise kardeşinin telefonun kapalı olduğunu aktaran Kaya, şöyle konuştu:

“En son telefonda konuştuk. Çok yoğunuz demişti. Birlikte çalıştıkları arkadaşına mesaj attım. 15 Haziran öğlen saatlerinde ‘Cansu işe gelmedi’ diye cevap attı. İş yerine gittik. Şüpheye kapılınca jandarmaya başvurduk. 24 saat geçmesi gerektiğini söylediler. Necati D. de Cansu’yu ararken bizim yanımızdaydı. 1 gün önce sadece 10 dakika görüştüğünü söylüyordu. Cansu Necati D’ye ağabey derdi ve onun nişanlı olduğunu biliyordu. Garaja, emniyete gittik."

Kaya, kardeşinin kanalda vücudunun tamamı suyun üzerinde bir şekilde bulduğunu, olaya ilişkin başka bir şey bilmediğini anlattı.

Cansu Kaya'nın "sevgilisi" olarak tanık sıfatıyla dinlenen Umut Doğu da Cansu Kaya ile olaydan 1 ay önce "sevgili" olduklarını 15 gün "sevgili" kalıp, ablası öğrenince ayrıldıklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı, sanıkların tutukluluk halinin devamına, dosyadaki eksiklerin tamamlanması, duruşmaya gelmeyen tanıkların dinlenmesi, olay yeri yakınındaki iş yerlerinin güvenlik kamera kayıtlarının dosyaya eklenmesi için ertelendi.

 - Adliye önünde basın açıklaması yaptılar

Mahkeme çıkışında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Kozan, cinsel istismara uğradığını ileri sürdükleri Cansu Kaya ile ilgili davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Kadın cinayetlerinin durdurulması için 2011'de meclise sunulan kadın cinayetlerinin nitelikli halden sayılmasını ve buna bağlı kadın katillerinin indirim ve aftan yararlanmamasını sağlayacak kanun teklifinin 4 yıldır meclis gündeminde beklediğini dile getiren Kozan, "Türkiye'de kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Üzerine beton dökülerek öldürülen, cansız bedeni param parça çöp alanlarında bulunan kadın kardeşlerimiz var. Bu cinayetler yokmuş gibi sayılamaz, görmezden gelinemez. Bu nedenle kadınların insanca yaşayabildiği günleri kurana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

 - " Tanıklardan ve avukatlardan davacıyım"

Daha sonra söz alan Cansu Kaya'nın babası Osman Kaya ise sanıkların ömür boyu cezalandırılmalarını istedi.

Duruşmada ifade veren tanıkların yalan beyanda bulunduğunu savunan Kaya, "Avukatları daha önceden düzenlemiş oldukları plan üzerinden savunma yaptılar. Tanıklardan ve avukatların hepsinden davacıyım. Daha önce onlarla anlaşarak bu davayı savunuyorlar. Bu durumu kabul etmiyorum" diye konuştu.

Cansu Kaya, 14 Haziran'da kaybolduktan 2 gün sonra Dalyan Kanalı'nda ölü bulunmuştu. Kaya'nın ölümüyle ilgili gözaltına alınan Poyraz Ç. ve Necati D, tutuklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı