Dağcı Gülnur Tumbat, 5. zirvesini tamamladı

Dağcı Gülnur Tumbat, 5. zirvesini tamamladı

Gülnur Tumbat, dünyanın 8 zirvesine çıkma yolundaki 5. durağı olan Carstensz'e tırmanışını tamamlayarak yurda döndü

İSTANBUL (AA) - Kadın dağcı Gülnur Tumbat, dünyanın 8 zirvesine tırmanan ilk ve tek Türk olma yolunda Okyanusya Kıtası'nda yer alan Carstenz Zirvesi tırmanışını tamamlayarak yurda döndü.

Dünyanın 8 zirvesine çıkma yolundaki 5. durağı olan 4 bin 884 metrelik Carstenz zirvesine tırmanan Tumbat, Endenozya'dan İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı'nda soruları yanıtlayan Tumbat, ''Vahşi ortamlardan geçtik, yolların, patikaların olmadığı yerler... Bataklık vardı. Tırmanışın kendisi teknik bir tırmanış değil lojistik olarak zor bir tırmanıştı. Daha önce böyle bir tırmanış yapmamıştık, ormanın içinde kaybolduk, oradaki yerli kabileler bize rehberlik etti. 10-12 gün boyunca sürekli yağmur çamur içindeydik. Yükseklik arttıkça bitki örtüsü değişti kayalıklar başlayınca daha rahat oldu benim için. Çok enteresan yerlerdi anlatması zor'' diye konuştu.

Tırmanırken dünyanın en büyük altın madeninin dibinde olduklarını aktaran Tumbat, "Pusulalarımız o  madenden dolayı doğru yön göstermiyordu, ekip çok iyi ekipti, hep beraber keyifli tırmanış oldu'' dedi.

Gülnur Tumbat, ''Avustralya, Fransız, Güney Kore ve  İsveç'ten olmak üzere 6 kişilik ekiple 4 bin 484 metre tırmandık. Okyanusya Kıtası'nın en büyük zirvesi. Benim 5. zirvem. Geriye 3 tırmanışım kaldı diyebilirim'' diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı