DAEŞ'in Yezidilere yönelik saldırısının 1. yılı

DAEŞ'in Yezidilere yönelik saldırısının 1. yılı

Süleymaniye ilindeki Arbat Sığınmacı Kampı'nda kalan Yezidiler, DAEŞ saldırısında kaybettikleri yakınlarını andı- Bazı aileler, DAEŞ militanlarının kaçırdığı yakınlarının bulunması için yetkililerden yardım istedi

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki Arbat Çadır Kampı'nda kalan Yezidi sığınmacılar, DAEŞ'in Sincar (Şengal) saldırılarının 1. yılı dolayısıyla bir anma etkinliği düzenledi.

Süleymaniye'ye 15 kilometre güneybatısında bulunan Arbat Çadır Kampı'ndaki etkinliğe Yezidi ailelerin yanı sıra Süleymaniye Valisi Dr. Aso Feridun, Arbat Kampı Sorumlusu Şeyh Şamo ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri katıldı. Etkinlikte DAEŞ saldırısında yakınlarını kaybeden ailelerin gözyaşı döktüğü görüldü. 

Şeyh Şamo yaptığı konuşmada, yaşanan katliamın soykırım olarak tanınmasını istediklerini dile getirerek şunları ifade etti: 

"DAEŞ, geçen yıl bugün Şengal'e saldırıp, evlerimizi başımıza yıktı. Binlerce genç ve çocuğumuzun başını kestiler, kadınlarımız kaçırıp pazarlarda sattılar. Bu, bütün halkımız için çok kötü bir trajediydi ve halen bu saldırının travmasından kurtulamadık. Kadınlarımızı Musul, Telafer ve Suriye'nin Rakka kentine götürerek kadın pazarı açarak sattılar. Maalesef çok acıdır ki Yezidi kadınları 50 ila 100 dolara ya da bir paket sigaraya satıldı."

Şamo, Irak'ın çeşitli bölgelerine dağılanlar ile Türkiye'de kalan Yezidilerin evlerine dönüşü için Musul'un Şengal ilçesinin kurtarılmasını istedi. Etkinlik DAEŞ'in saldırılarını sembolize eden tiyatro oyunuyla sona erdi. 

DAEŞ, 3 Ağustos 2014'te Musul'un Şengal ilçesine saldırmış, bunun üzerine binlerce Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Günlerce dağda mahsur kalan Yezidilere, ABD ve Irak hükümetine ait helikopterlerle insani yardım yapılmıştı. Yezidilerin önemli bir kısmı daha sonra açılan güvenli koridordan Duhok'a götürülmüştü. Bu kaçış, "Yezidi dramı" olarak dünyanın dikkatini çekmişti. DAEŞ'in Şengal saldırısında en az 5 bin Yezidiyi alıkoyduğu belirtilmişti. Bu Yezidilerin bir kısmı daha sonra örgütçe serbest bırakılmıştı. Ancak serbest bırakılanların daha çok engelli ve yaşlı olmaları dikkati çekmişti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı