DAEŞ'in Palmira'da tarihi tapınağı yıkması

DAEŞ'in Palmira'da tarihi tapınağı yıkması

UNESCO Genel Direktörü Bokova: ‘’DAEŞ tarafından Bel Tapınağı’nın yıkılması, medeniyete karşı işlenmiş müsamaha edilemez bir suçtur’’

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova,  Suriye'de DAEŞ terör örgütünün ele geçirdiği antik Tedmur (Palmira) kentindeki Bel Tapınağı’nı tahrip etmesini kınadı.

Bokova yaptığı yazılı açıklamada, ‘’DAEŞ tarafından Bel Tapınağı’nın yıkılması, medeniyete karşı işlenmiş müsamaha edilemez bir suçtur’’ ifadesini kullandı.

Tarihi eserin tahrip edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Bokova, ‘’Bu suç 4 bin 500 yıllık tarihi hiçbir zaman silemeyecek’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

UNESCO tarafından 1980'de Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve Ortadoğu'nun en önemli arkeolojik alanlarından biri kabul edilen antik kentteki Baalşamin Tapınağı da geçen hafta DAEŞ tarafından yıkılmıştı. UNESCO, tapınağın yıkılmasını "savaş suçu" olarak nitelemişti.

Çölün ortasında, palmiye ağaçlarıyla çevrili antik Tedmur kenti, tarihi öneminin yanı sıra başkent Şam ile diğer kentleri birbirine bağlayan kavşak noktası olarak tanınıyor. "Çölün Gelini" olarak da bilinen ve başkente 215 kilometre uzaklıktaki kentte sonradan kiliseye çevrilmiş tapınaklar, mezarlar ve sıra sütunlar yer alıyor. Antik kentte 3 bin kişi kapasiteli bir amfi tiyatro da bulunuyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı