DAEŞ'e karşı Türkmen gençlere askeri eğitim

DAEŞ'e karşı Türkmen gençlere askeri eğitim

Terör örgütü DAEŞ'e sadece 5 kilometre mesafede olan Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesinde gençler, olağanüstü durumlar için askeri eğitimden geçiriliyor- Türkmen komutanlar, çoğu öğrenci olan gençlere yakın dövüş ve silah kullanımı eğitimi veriyor- Haşdi Şab

KERKÜK (AA) - ALİ MUKARREM GARİP- Irak'ın Kerkük iline bağlı Tazehurmatu nahiyesindeki Şii Türkmen gençler, DAEŞ saldırılarına karşı askeri eğitimden geçiriliyor. Türkmen komutanlarınca verilen eğitimde çocukların da yer alması dikkati çekti.

Şii mezhebine mensup Türkmenlerin yaşadığı 25 bin nüfuslu Tazehurmatu bölgesinin 5 kilometre güneyindeki Beşir nahiyesi DAEŞ'in kontrolünde. Beşir'deki DAEŞ varlığı, Tazehurmatu halkı üzerinde büyük bir tehlike oluşturuyor. Irak ordusunun olmadığı Tazehurmatu'da çok az sayıda Peşmerge gücü bulunuyor. Durum böyle olunca nahiye halkı silahlanarak, kendi savunmasını üstlendi.

- Türkmen gençlere askeri eğitim 

Tazehurmatu üzerindeki DAEŞ tehdidine karşı koymak için nahiyede yaşları 12 ila 18 arasında değişen çocuklar ve gençler, askeri eğitimden geçiriliyor. Şii milislerden oluşturulan Haşdi Şabi'ye bağlı Türkmen komutanlar eğitimleri üstlendi. Gençler ilk etapta spor ve yakın dövüş eğitiminden geçiriliyor. Daha sonra silahlı eğitim alacak olan gençler, savaş durumunda nasıl davranacakları konusunda da bilgilendiriliyor. Ramazan ayı ve havaların sıcak olması nedeniyle eğitimler gece yapılıyor. 

Haşdi Şabi üniforması giyen gençler, eğitim sırasında Irak ve vatan sevgisini anlatan sloganlar atıyor. Tazehurmatu gençlik ve spor merkezlerinde yapılan eğitim, yaz tatili boyunca devam edecek. Eğitimlerin bir benzeri de Kerkük şehir merkezinde yapılıyor. Ancak Kerkük'teki eğitimler henüz basına açılmadı.

Tazehurmatu Askeri Eğitim Kursları Sorumlusu Burhan Cafer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gençlerimize dövüş sanatları ve hafif silah eğitimi veriyoruz. Kurslarımız 20 günlüktür. Tüm gençlerimiz gönüllü olarak bu eğitimlere katılıyor" dedi. 

- "Sayı sürekli artıyor"

Haşdi Şabi Kuzey Bölge Sorumlusu İrfan Abdulhüseyin ise "Tazehurmatu geçen yıl büyük bir tehlike atlattı. Neredeyse DAEŞ'in eline geçiyordu. Bu yaşananlar tekrarlanmasın diye bu kursları açtık. 12-15, 15-18 ve 18 yaş yukarısı olmak üzere üç kategoride kaliteli eğitim veriyoruz. Gönüllü olarak katılmak isteyenlerin sayısı sürekli artıyor" diye konuştu.

- Kızlar için de askeri eğitim verilecek

Askeri eğitimden geçirilen gençlerin çatışmalara katılmayacağını, olağanüstü durumlarda güvenlik güçlerine destek olacaklarını belirten Abdulhüseyin, "Bu kurslara katılanların neredeyse hepsi öğrencidir. Bu arada talep üzerine kızlar için de askeri eğitim kursları açtık. Oldukça yoğun talep var. Beklentimizin üstünde istek var. Eğitim için spor tesisleri yetmemeye başladı" ifadelerini kullandı. 

Kerkük Üniversitesi Eğitim Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi İzzeddin Muhammed de "Üniversite öğrencisiyim ancak evimizi, topraklarımızı teröristlerden korumak için eğitim almaya geldik. Haşdi Şabi 16. Tugay Komutanlığı'ndaki ağabeylerimiz bizi eğitiyor. Çok kısa süreli acemilik dönemi yaşıyoruz. Beden, askeri ve silah kullanımı eğitimi alıyoruz. Topraklarımızı korumak için bu eğitimin oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı