DAEŞ ile mücadele

DAEŞ ile mücadele

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, geçen yıl ile karşılaştırıldığında DAEŞ ile mücadelede "önemli ilerlemeler katedildiğini" söyledi.  

Earnest'e, günlük basın toplantısında, "ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) dahil, Amerikan istihbarat kurumlarının, tüm çabalara rağmen DAEŞ’in geçen yılki kadar güçlü kalmayı sürdürdüğünü sonucuna vardığı" şeklindeki bazı haberler soruldu.

"Son 12 aya bakıldığında, DAEŞ’in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılmasında önemli ilerlemeler sağladık. Bu inkar edilemez ve bunu ölçmenin de birçok yolu var" ifadesini kullanan Earnest, bu ölçütlerden biri olarak, ABD ve koalisyon güçlerinin bugüne kadar 5 binden fazla hava saldırısı düzenlemesini ve bunun sonucunda da örgütün binlerce savaş pozisyonu, tank, eğitim kampları ve elemanını yitirmesini gösterdi. 

Earnest, Irak’ta ortaklarının sahada ciddi ilerlemeler kaydettiğini ve ayrıca, ülkede yeni hükümetin kurulması gibi olumlu siyasi gelişmeler yaşandığını kaydetti. 

Bunun yanında, DAEŞ’in daha önceden kontrol ettiği alanın yüzde 25’inden çıkarıldığını veya oralarda artık özgürce faaliyet gösteremediğine işaret eden Earnest, "DAEŞ’in, geçen yıl, çölde ve Irak’ta rahatça hareket ettiği, hatta Erbil ve Bağdat gibi kentleri tehdit ettiği noktayla şu an arasında ciddi zıtlık var. Geçen yıl bu zamanlarda, Sincar Dağı etrafında kuşatma vardı, şimdi böyle bir şey yok ve orası DAEŞ karşıtı güçler tarafından geri alındı" dedi. 

Earnest, Suriye’de ise Irak’taki kadar önemli ilerlemeler görülemediğini ama DAEŞ’in Kobani’den çıkarıldığını, örgütün ülkenin kuzeyinde ciddi kayıplar verdiğini ve bazı önde gelen aşırılık yanlılarının da koalisyon güçlerince ortadan kaldırıldığını hatırlattı.

Önlerinde hala zorlukların da bulunduğunu ifade eden Earnest, DAEŞ’in savaşçı çekmeye devam ettiğini anımsatarak, "Bölgeye yabancı savaşçı akışı ile sosyal medyadaki radikal söylemlerinin önüne geçmenin yanı sıra, önceden DAEŞ’in elinde bulunan yerlerin daha etkili biçimde yönetilmesi ve buralarda istikrarlı bir yönetim yapısı kurulması noktasında  bazı ek ilerlemeler görmeyi tabi ki istiyoruz" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı