"DAEŞ, bu yıl içinde ABD'ye saldırıda bulunabilir"

"DAEŞ, bu yıl içinde ABD'ye saldırıda bulunabilir"

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper:- "DAEŞ, bu yıl içinde ABD ve AB'ye saldırılarda bulunabilir"- CIA Direktörü Brennan:- "Libya'yı, Suriye ve Irak'tan sonra DAEŞ'in en önemli hedefi olarak görüyoruz"

WASHINGTON (AA) - ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper, DAEŞ'in en önde gelen tehdit olduğunu ve bu yıl içerisinde ABD ve AB'de saldırılar gerçekleştirebileceğini ifade etti.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nde gerçekleştirilen "Küresel Tehditler" oturumunda ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü James Comey, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü John Brennan, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Direktörü Michael Rogers ve Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Direktörü Vincent Stewart, ABD'nin ulusal çıkarları çerçevesinde öne çıkan güvenlik ve istihbarat konularıyla ilgili senatörlerin sorularını cevaplandırdı.

Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper, DAEŞ'in küresel anlamdaki etkinliğinin el-Kaide'yi geride bıraktığını ifade ederek, "Şu anda en önde gelen tehdit olan DAEŞ, bu yıl içinde ABD ve AB'ye saldırılarda bulunabilir" dedi.

DAEŞ'in Suriye ve Irak dışında Libya ve Afganistan gibi ülkelerde de yeni alanlar kazanma çabasında olduğunu kaydeden Clapper, el-Kaide'nin de son dönemde Afganistan'ın belli bölgelerinde güç kazandığını dile getirdi.

DAEŞ'in özellikle dijital araçları çok etkili bir şekilde kullanarak dünyanın her tarafından yeni katılımcılara ulaştığını belirten Clapper, geçen yıl DAEŞ'e Batılı ülkelerden 6 bin 600 militanın katıldığını, bu sayının bir önceki yıl ise 3 bin 400 civarında olduğunu belirtti.

Clapper, ABD'nin siber güvenlik alanında sağlam bir altyapıya sahip olduğunu ancak özellikle Rusya, Çin ve Kuzey Kore'den gelen siber saldırıların endişe kaynağı olmaya devam ettiğini kaydetti. Clapper, Ortadoğu'da sünni ve (İran destekli) şii sekteryan grupları arasındaki tansiyonun önümüzdeki aylarda daha da artabileceğine işaret etti.

Kuzey Kore'nin nükleer silah yolundaki adımlarına da atıf yapan Clapper, Pyongyang yönetiminin uranyum tesislerini genişlettiğini ve atık petrolü “haftalar veya aylar içerisinde” tekrar kullanıma sokabileceğini söyledi.

CIA Direktörü Comey ise Libya'yı DAEŞ'in Suriye ve Irak'tan sonraki en önemli hedefi olarak değerlendirdiklerini kaydederek Ortadoğu'da üzerlerindeki baskı artan DAEŞ militanlarının bazılarının Libya'ya gitmeye başladıklarını ifade etti.

"İran'ın üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla kasasına girecek paranın bir bölümünün terörün finansmanına gidip gitmeyeceğine" ilişkin bir soruya CIA Direktörü Comey, "Bunu takip ediyoruz ve edeceğiz; şu anda elimizde böyle bir gösterge yok" dedi.

Oturumun ilerleyen bölümünde Oregon Senatörü Ron Wyden, bazı CIA çalışanlarının Senato'nun bilgisayarlarındaki bazı bilgilere "uygunsuz" erişim sağlamasıyla ilgili soruşturmayı gündeme getirerek CIA Direktörü'nün "durumu kabul etmesini" istedi ve bunun bir "demokrasi sorunu" olduğunu savundu. Comey ise olayda "çok küçük bir uygunsuzluk" olduğunu kabul etmekle beraber söz konusu olayın sadece birkaç maille ilgili olduğunu ve "senatörün olayı abarttığını" iddia etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :