Dabıklılar DEAŞ'tan temizlenen köylerine geri dönüyor

Dabıklılar DEAŞ'tan temizlenen köylerine geri dönüyor

DEAŞ'tan kurtarılan Dabık'a dönen halk, terör örgütünün köye verdiği zarar ve tahribatı tamir etmeye çalışıyor - Dabıklı Mustafa:- "Köyde birçok eksiklik var, bazı temel gıdalarını bulamıyoruz. Su şebekelerinin onarılması lazım. DEAŞ su kuyularının üzeri

AZEZ (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı, Suriye'nin kuzeyindeki Azez'e bağlı Dabık köyü sakinleri yavaş yavaş evlerine dönüyor.

DEAŞ'ın 14 Ağustos 2014'te ele geçirdiği Dabık köyünün 12 bin sakini çatışmalar öncesi kuzeyde Türkiye'ye, güneyde Halep'in merkezine ve İdlib'in kuzeydoğusuna göç etmişti. ÖSO'nun köylerini DEAŞ'tan temizlemesiyle halk köylerine dönmeye başladı.

Sokakların hareketlenmeye başladığı ve seyyar satıcıların tezgahlarını açmaya başladığı Dabık'ta güvenliği ÖSO'ya bağlı Türkmen Sultan Murat Tümeni'nin sağlıyor. Şimdiye kadar köye yaklaşık 4 bin kişi döndü.

Çocukların oynamaya başladığı sokaklarda, bir yandan da köylüler su kuyularının jeneratörlerini tamir ediyor. Dabık sakinlerinden sağlık görevlisi Yasir Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ancak 2 buçuk yıl sonra köylerine geri dönebildiklerini söyledi.

"Terör örgütü DEAŞ'ın Dabık'ta evlere, yollara ve caddelere döşediği mayınlarla patlayıcıların temizlenmesinden sonra aileler evlerine dönmeye başladı. Köyde hayat yavaş da olsa normale dönüyor." diyen Mustafa, DEAŞ'ın köyde yaptığı yıkımı anlattı.

Mustafa, "Köyde birçok eksiklik var, bazı temel gıdalarını bulamıyoruz. Su şebekelerinin onarılması lazım. DEAŞ su kuyularının üzerindeki jeneratörleri bile çaldı.'' dedi.

Köy sakinlerinden Ramazan Şefik de, gençlerin DEAŞ'ın Dabık'a verdiği zararları tamir etmeye çalıştığını belirtti. Mustafa, " Gençler, DEAŞ'in zarar verdiği köyün su deposu ile su şebekelerini onarıyor. Tahrip olunan ev, okul ve camilere su verilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Köyün caddeleri temizleniyor. Yıkılan binalar, okul ve sağlık merkezleri yeniden onarılmaya başlandı. Faaliyete geçmesi için köydeki fırınlar yeniden tamir ediliyor. DEAŞ, Dabık'tan ayrılırken her şeyi beraberinde götürdü. Köydeki elektrik trafolarını dahi çaldılar." şeklinde konuştu.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında desteklenen Özgür Suriye Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki Dabık köyü ile Soran beldesini 16 Ekim'de DEAŞ'tan almıştı. Dabık terör örgütü DEAŞ için sembolik öneme sahip. Burada "Müslüman olmadığına inandığı güçler" le yapacağı savaşla "kıyamet"in başlayacağına inanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :