D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı

D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı

D-8 Genel Sekreter Musevi: - "Kamu ve özel sektör iş birliği şarttır. 2018'de küresel ticaretin yüzde 20'lik payına ulaşmak istiyoruz. Bu da 500 milyar dolar olacak. Bunun için bütün önlemleri almamız gerekiyor"

İZMİR (AA) - D-8 Genel Sekreteri Ali Muhammed Musevi, "Kamu ve özel sektör iş birliği şarttır. 2018'de küresel ticaretin yüzde 20'lik payına ulaşmak istiyoruz. Bu da 500 milyar dolar olacak. Bunun için bütün önlemleri almamız gerekiyor." dedi.

Musevi, İzmir Ticaret Odası tarafından Swiss Otel'de düzenlenen "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı"nda, ekonomik iş birliğini en önemli fonksiyon olarak gördüklerini belirtti.

D-8 ülkeleri arasında ticaretin artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Musevi, "Bunun için iyi bir ortam yaratmamız gerekiyor. Bütün dünyada bu tür faaliyetlerin teşvik edilmesi gerekiyor, bu sayede iş ağları daha da artacaktır, her ülkedeki iş dünyasının güçlenmesi sağlanacaktır." diye konuştu.

D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları toplantılarının devam etmesini isteyen Musevi, toplantılar sayesinde iş görüşmelerinin iş girişimlerine dönüşebileceğini, ticari ilişkilerde kazan-kazan ilkesinin uygulanabileceğini kaydetti.

- "Kamu ve özel işbirliği

Ülkeler arasında kamu ve özel sektör iş birliği sinerjisinin daha da geliştirilmesi gerektiğine değinen Musevi, "D-8 ülkeleri ticaret için iyi bir altyapı oluşturmaya çalışmışlardır. İş yapmak için uygun politikalar oluşturmaya ve özel sektörü teşvik etmeye çalışmışlardır. Özel sektör üye ülkelerle el ele çalışır ve çeşitli girişimlerde bulunurlarsa bu çok yararlı olabilir. D-8 düzeyinde gerekli kurumsal desteği, karşılaştığımız tüm sorunlara rağmen, gerçekleştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Tercihli ticaret anlaşmasının ardından bölgedeki ticaretin yoğunlaşacağına inandığını da belirten Musevi, şöyle devam etti:

"Vize prosedürlerinin kolaylaştırılması, gümrükle ilgili kolaylıklar konusunda çalışmalar, anlaşmalar var. Kamu ve özel iş birliği şarttır. 2018'de küresel ticaretin yüzde 20'lik payına ulaşmak istiyoruz. Bu da 500 milyar dolar olacak. Bunun için bütün önlemleri almamız gerekiyor. Bu 2 günlük girişim bizi hedeflerimize ulaştıracak bir girişimdir. D-8'in üye ülkelerinin bütün iş faaliyetlerini geliştirmek için çalıştığını biliyoruz. Ticaret odaları ve sanayi paydaşları iş ve ticaretin artmasına çok büyük katkıda bulunacaklardır. Bütün üye ülkelerin bu tür faaliyetlerden tam olarak faydalanması gerekmektedir."

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da 8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir'in aynı zamanda Türkiye'nin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olduğunu, önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise D-8 ülkelerinin çok güçlü oluğunu, ancak hedeflenen birlik, dayanışma ve ticari ilişkiye ulaşamadığını ifade ederek, "Hepimiz Müslümanız, İslam dini mensubuyuz ama terör bizde, sefalet bizde, her türlü sıkıntı bizim coğrafyamızda. Özellikle Orta Doğu'da son süreçte yaşanan durum. Biz neden böyle olduk. Bana göre biz, İslam dini gibi en mükemmel dinimizi maalesef ticarete ve siyasete alet ederek yüce dinimizin şemsiyesi altında toplanmayı zayıflattık." dedi.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından aile fotoğrafı çekildi, D-8 ülkelerinden gelen ticaret ve sanayi odası üyeleri sunumlar yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :