D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: - "Bugün 20'nci yaşına ulaşan D-8'in daha nice yıllar dünya barışına, refahına ve istikrarına hizmet edeceğinden hiç şüphem yoktur. Bu süreçte bizlere düşen, bizim ve ülkelerimizin geleceği için D-8'i her alanda güçlendirmek, bana g

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün 20'nci yaşına ulaşan D-8'in daha nice yıllar dünya barışına, refahına ve istikrarına hizmet edeceğinden hiç şüphesi olmadığını belirterek, "Bu süreçte bizlere düşen, bizim ve ülkelerimizin geleceği için D-8'i her alanda güçlendirmek, bana göre genişlemesinden ürkmemek, korkmamak. Yani D-8 de bir D-20 olabilir. Bundan çekinmemek." dedi.

Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi'nin kapanışında konuşan Erdoğan, kabul edilen İstanbul Bildirisi ve İstanbul Eylem Planı ile önlerindeki dönemde yapacakları çalışmalara güzel bir çerçeve çizildiğini ifade etti.

Erdoğan, D-8'in doğum yeri olan İstanbul'un adını taşıyan bu belgelerin sonuçlanması sürecinde sergilenen anlayış, gayret ve iş birliği için tüm üye devletlere teşekkür ederek, "Bu tür zirveler çok taraflı iş birliği zemininin gelişmesine katkı sağladığı kadar, ikili ilişkilerin gelişmesine de olumlu yansımaları oluyor. Bu itibarla bugünkü zirve vesilesiyle aramızda bulunan bazı misafirlerimizle, özellikle ikili görüşmeler yapmak suretiyle geleceğimizi çok daha zengin kılacağız." dedi.

Cuma namazından sonra Dolmabahçe Sarayı'nda konuklarla öğle yemeğinde tekrar bir araya geleceklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gerek D-8'e ilişkin konuları, gerek ikili ve bölgesel gelişmeleri sıcak ve samimi bir kardeşlik ortamında değerlendirme fırsatı bulacağız. Bugün 20'nci yaşına ulaşan D-8'in daha nice yıllar dünya barışına, refahına ve istikrarına hizmet edeceğinden hiç şüphem yoktur. Bu süreçte bizlere düşen, bizim ve ülkelerimizin geleceği için D-8'i her alanda güçlendirmek, bana göre genişlemesinden ürkmemek, korkmamak. Yani D-8 de bir D-20 olabilir. Bundan çekinmemek. Bunun yanında oybirliği yerine nitelikli çoğunluk anlayışıyla mekanizmayı çok daha seri çalıştırmanın gayreti içerisinde olmanın D-8'e ayrı bir güç katacağına inanıyorum. Reformist bir anlayışla eğer buna yaklaşacak olursak inanıyorum ki şu andaki D-8 kadrosu, istişarelerle beraber, yapacağımız müşaverelerle beraber, geleceğimizi çok daha kararlı, güçlü ve bütçe bütününü de çok daha güçlü bir bütçeye, D-8'i kavuşturabiliriz."

- "Biz Bangladeş'ten ne kadar yük alabiliriz?' bunun gayreti içerisinde olmalıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Unutmayalım ki bizler buralarda hizmet için, vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ve tüm insanlığın istikbali için bulunuyoruz." diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte şu anda Arakan Müslümanlarının düştüğü duruma seyirci kalmak herhalde bize yakışmayacaktır. Bu işi sadece Bangladeş'in üzerine yıkmak bize yakışmayacaktır. Önemli olan; 'Biz Bangladeş'ten ne kadar yük alabiliriz?' bunun gayreti içerisinde olmalıyız. Bangladeş'in yükünü hafifletmek, oradaki kardeşlerimize de bu noktada 'yalnız değilsiniz, biz sizin yanınızdayız' demek, onlara ayrı bir güç verecektir. Ümidimizi kesmeden, yorulsak da yolumuzdan sapmadan, sabırla, kararlılıkla ilerlemeyi sürdürmemiz gerekiyor. Şunu da unutmayalım; doğrudur, yanlıştır ama aldığımız bir güzel örnek olması bakımından söylüyorum, Hz. İbrahim Aleyhissalatu Vesselam'ın ateşine su taşıyan karınca misali sorumluluklarımızı yerine getirmenin çabası içerisinde olmalıyız. 'Sönmese de söndürmeye gidiyorum' niyeti çok çok önemli."

Zirvenin başarısında, bugüne kadar ulaşmasında emekleri geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, konuşmasının ardından D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü ile İslam Kalkınma Bankası arasında yapılacak mutabakat muhtırası için katılımcıları imza törenine davet etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :