Cumhuriyet Vakfı yönetimi kararları iptal edildi

Cumhuriyet Vakfı yönetimi kararları iptal edildi

İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhuriyet Vakfının yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin 18 Şubat 2014 tarihli toplantıda alınan kararların, vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline hükmetti - Avukat Namık Kemal Boya:-"Kuruluş fe

İSTANBUL (AA) - İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesini bünyesinde bulunduran Cumhuriyet Vakfının yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin, 18 Şubat 2014 tarihli toplantıda alınan kararların, vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline hükmetti.

İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesindeki beşinci duruşmaya, davacılar eski Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri Alev Coşkun, Şevket Tokuş ve Mustafa Pamukoğlu'nun avukatları ile müdahiller Nevzat Irmak, Münire Altıok, Nevin Gençosmanoğlu, Semiha Gökçen Boya ve Özlem Öcal katıldı. Davanın müdahillerinden Mustafa Balbay ile davalı Cumhuriyet Vakfını, avukatların temsil ettiği duruşmada, Özden Özdemir adlı bir kişi de vakıf yanında müdahil olarak yer aldı.

- "Vakıf belirsizlik içerisindedir"

Beyanı sorulan davacıların avukatı Gökhan Candoğan, dava konusu toplantının, daha önce iptal edilen yerine yapılan toplantı olduğunu belirterek, "Toplantı tarihinden beri vakıf belirsizlik içerisindedir. Davanın kabul edilmesini ve bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ederiz." dedi.

Mustafa Balbay'ın avukatı Ahmet Kemal Şenpolat da dava konusu toplantıda alınan kararın salt çoğunlukla alınmadığı için geçersiz olduğunu öne sürerek, davanın kabulüne karar verilmesini istedi.

Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatlarından Tora Pekin ise bu davanın, bir kısım davacı, Aydınlık gazetesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı siyasi yazarlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün vakfı ele geçirme amacıyla açtığı bir dava olduğunu iddia ederek, "Vakfın yöneticilerinin cezaevinde olmasının altındaki neden de budur. Sunduğumuz mütalaalar davanın haksız olduğunu ortaya koymaktadır. Davacının sunduğu bilirkişi raporu yanlıştır. Mahkemenin hukuka uygun bir şekilde davranarak davanın reddine karar vermesini talep ederiz." ifadesini kullandı.

Diğer vakıf avukatı Bahri Belen de davanın siyasi saiklerle ve muhalif olan tek gazetenin ele geçirilmesi amacıyla açıldığını öne sürerek, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Davayla ilgili müdahale talebinde bulunan Özden Özdemir ise Cumhuriyet gazetesi okuru olduğunu ve davanın haksız yere açıldığını söyleyerek, vakıf tarafında müdahilliğine karar verilmesi talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi kabul etti.

- Mahkemenin kararı

Davaya ilişkin kararı açıklayan mahkeme, davayı kısmen kabul ederek, Cumhuriyet Vakfının yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin 18 Şubat 2014 tarihli toplantıda alınan kararların, vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline hükmetti.

Karar duruşmasının ardından basın mensuplarına konuşan davacılardan Alev Coşkun'un avukatı Namık Kemal Boya, "Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi ve yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar." diye konuştu.

Mahkemenin verdiği kararın kesinleşmesi durumunda, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyelerini belirleyen seçimin yeniden yapılacağı öğrenildi.

Cumhuriyet Vakfının yeni yönetiminin oluşturulduğu 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu toplantısı seçiminin iptali için, yeni yönetime seçilmeyen eski vakıf yönetim kurulu üyeleri Alev Coşkun, Şevket Tokuş ve Mustafa Pamukoğlu tarafından İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılmıştı.

Yeni yönetime seçilen gazetenin eski yazarlarından CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Balbay da 2 Eylül 2016'da mahkemeye sunduğu dilekçeyle, seçimlerin iptalini talep etmişti.

- Yeni yöneticilerin çoğu cezaevinde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gazetenin yönetici ve yazarlarından oluşan 10 kişi tutuklanmıştı.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart ile ilgili yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan ve şüphelilerin "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasıyla cezalandırılması talep edilen iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Mahkeme heyeti, 2'si firari, 12'si de tutuklu olmak üzere 19 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşmasının 24 Temmuz'da yapılmasını karara bağlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :