Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor

Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor

AK Parti Genel Sekreteri Gül:- "Bu bir ortak, milli mutabakat. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve hükümet tecrübelerine yönelik olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Bu konuda beraber bu taşın altına elimizi koyduk" - "Yapılan değişikl

TBMM (AA) - AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, TBMM Başkanlığına sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin "Bu bir ortak, milli mutabakat. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve hükümet tecrübelerine yönelik olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Bu konuda beraber bu taşın altına elimizi koyduk." dedi.

Gül, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ile iki partinin birlikte hazırladığı anayasa değişikliği teklifine ilişkin Mecliste ortak basın toplantısı düzenledi.

Abdulhamit Gül, TBMM Başkanlığına, birinci imza sahibi olarak AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın imzası ve 316 AK Parti milletvekili olarak anayasa değişikliğine ilişkin tekliflerini sunduklarını belirtti. Türkiye demokrasi tarihi açısından çok önemli bir günü yaşadıklarını belirten Gül, "Bu tarihi bir günde anayasa değişikliğinin ülkemize, milletimize, bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum." dedi.

Özellikle Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrasında bir fiili durumun ortaya çıktığını anlatan Gül, parlamenter sistem içerisinde parlamentodan seçilen cumhurbaşkanı yerine 2007 referandumu ile milletin, "Cumhurbaşkanını ben seçeceğim." diyerek bir irade ortaya koyduğunu, bunun akabinde 2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın ilk defa cumhurbaşkanını kendisinin seçtiğini söyledi.

Bu seçimle birlikte Türkiye'de yürütmede iki başlılık anlamında bir sorunun ya da bir "melez hükümet sisteminin" ortaya çıktığını kaydeden Gül, şu anda yaşanan tabloda, Türkiye'de bir hükümet sistemi krizinin olmamasının, iktidarda tek partinin olmasından kaynaklandığını belirtti. Gül, mevcut sisteme göre koalisyonların halen mümkün olduğunu ve 7 Haziran gerçeğini de göz önünde bulundurduklarında farklı partilerle bir koalisyon sürecinde, yürütmedeki iki başlılık arasındaki çatışmanın, bir hükümet sistemi krizinden ziyade rejim krizine dönüşme ihtimalinin özellikle bir risk alanı olarak karşılarında durduğunu söyledi.

- "Yoğun çalışmalar yaptık"

Yapılan değişikliğin esas itibariyle yasamanın, yürütmenin güçlendirildiği; yargının da bağımsız ve tarafsız olduğu, kuvvetler ayrımının sağlandığı bir hükümet sistemi anlamındaki değişiklikleri ihtiva ettiğini belirten Gül, "Esas itibariyle, bu değişiklikler bir hükümet sistemi anlamını merkeze alarak yapılan değişikliklerdir. Sistem değişikliğinden dolayı kalkması gereken birtakım ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi AK Parti olarak sunduk." dedi. Gül, bu süreçte MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ile çok yoğun çalışmalar yaptıklarını, bazı zamanlar gece bir araya gelerek konuları müzakere ettikleri yoğun çalışmalar olduğunu vurguladı.

Abdulhamit Gül, şöyle devam etti:

"Bu metin bir uzlaşı metnidir. Türkiye'nin özellikle 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında milletin siyasetten beklediği bir ödevi yerine getirme misyonunu taşımaktadır. Milletimiz o gece devletine ve ülkesine bağlılığını, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, bekasını savunarak, bize 'Ey siyasetçiler sizler de anayasadaki vesayet anlamında ve bu konudaki krizleri ortadan kaldırın' diye ödev verdi.

Özellikle bu anayasa metninde, gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Yeni anayasada yine Mehmet Bey ve CHP'den milletvekili arkadaşımız Bülent Tezcan Bey'in de bulunduğu bir çalışma yapıp orada 7 madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddeler de bu anayasa değişikliği teklifimiz içerisine derc edilmiştir. Bu da çok tarihi bir anlaşmadır."

Teklifin bir diğer önemli yanının da hukuk devleti ilkesi bakımından çok tarihi bir değişikliği ifade etmesi olduğunu vurgulayan Gül, "Anayasanın 9'uncu maddesindeki yargıya 'tarafsız' ibaresi eklenerek, bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu bir sembolik anlamla beraber her iki parti olarak önemsediğimiz bir vurgudur. Yine askeri ve sivil yargı ayrımını ortadan kaldırarak, hukuk devleti adına çok önemli yeni bir gelişme olmaktadır." diye konuştu.

Gül, HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdiklerini, HSYK'da kürsü seçimini kaldırarak, yargıdaki kamplaşmayı ortadan kaldıran ve Meclisin, HSYK üyelerini seçme imkanını getirerek, parlamentonun daha da güçlendirildiği bir teklif metinlerinin olduğunu, buna kamuoyunun da çok güçlü bir şekilde destek vereceğine inandıklarını söyledi. Gül, "Bu bir ortak, milli mutabakat. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve hükümet tecrübelerine yönelik olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Bu konuda beraber bu taşın altına elimizi koyduk." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :